[勿助長代購勿提L'Oréal Group & Shiseido Group 第一頁有懶人包]化妝護膚討論區#122

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
好多苦主
班盲粉多到
I never use foundation breakfast club 改名做 I don’t have a brain breakfast club 好似啱d
張圖愈睇愈多笑位
心思思想試tunemakers
係咪amazon買平d?
依個護膚品牌子會唔會痴線咗啲
https://lih.kg/2191598
可以睇下
各位絲記得小心選擇護膚品牌子
見Ig有Beauty Reviewer share然後被打壓
越係打壓越要share

apieceofxxxxxxx

Ap呢間野好似一直有絲打話佢啲formula差
估唔到仲要用埋淘寶野

諗起當年仲係中學雞
接觸護膚品同埋睇成份一段時間
高登acc都未開(更何況連登都未出現)既時候
人生第一個forum acc開左係be
而我為既就係開第一個post屌鳩apoo

嗰陣時佢哋都好似得幾支野 其中一支係維他命B
個介紹完全100%抄mimingmart synergie個介紹
嗰陣時佢哋一間舖頭都冇 剩係得Office喺屯門嘅工廈
嗰陣時有諗住買佢哋支維他命B
佢哋啱啱初創 直頭係員工whatsapp語音定打電話黎介紹枝精華
但越搵資料越唔對路
肯定佢哋只係人手溝水+粉
同synergie搵大廠買原液完全一個天一個地

而且係出現過港女打卡影自己喺機場飛台灣既post
話去進修幾日
上啲垃圾diy”深造課程”(如果apoo有mon post覺得我有乜資格咁講,唔好意思,我唔係勁但係呢個po耐既絲打個個都知我學歷至少夠資格講嗰啲課程係垃圾)

過咗咁多年見佢哋做到咁大就知食水深
不過一個願打一個願捱
我都冇咁好氣叫醒乜都唔識淨係睇中marketing而買apoo既人
純粹身邊有人問起我都會話咪撚買
我溝一枝俾你唔收你錢都得,仲一定好用過佢
但自己溝既我自己都唔會用

我覺得好多依啲自家製都係偽天然亂咁溝
早兩日買左枝洗面諗住試下🤦🏽‍♀️
除左Factiv,冇買過其他護膚品牌,本身對inuf 同apoo 都好有興趣,不過見到呢個post就滅火
黎緊想試mtm,有冇絲用過?
我都入手咗factiv b3 b5 同去角質水
b3 暫時都開心使用中
b5 toner就未到貨
其實係
講真台灣係唔可以自己手做護膚品賣
係犯法
但香港根本完全冇呢啲法例所以就群魔亂舞
點解唔可以自己手做就係因為冇規管
我都幾懷疑佢哋有邊一間會將自己三年前出產左嘅護膚品keep一枝係到做qc
講緊工廠出產嘅一定每一批都要咁樣做
所有handmade我都唔會cm
除非你只係買一啲精油產品
其他任何嘢我都一定唔會買

精油嘅混合係的確另外一門學問
但其實普通人會接觸到嘅精油芳療嘅到而家都仲係alternative medicine(肯定唔會係日日攞精油過gcms睇有效成份)
但講緊好多”化學”護膚品嘅成份係有出過可信性高嘅皮膚科期刊

或者你真係信得嗰個人
就算用到爛面你搵返佢 你都知道佢會肯負責
有冇人要買dfs化妝 護膚品?有6折
新手用tunemakers 係咪唔好用神經醯胺200先
應該用左冇200果款先?
本身係混合偏乾
隔離嗰個po
依個護膚品牌子會唔會痴線咗啲
https://lih.kg/2191598
exactly就係賣緊呢啲嘢,各位靚靚巴打絲打真係唔好上當
details?
搭單問下有無人用過大豆原液覺得點thx
我有用tunemakers 嗰支
幾好用,好快吸收,妝前用非常貼

有冇人用過神經醯胺嗰支?
唔係acid類野多啲少啲都冇所謂
可以直接買200
效果會明顯同快好多
我係超乾肌,又暗沉!
係咪用埋佢acid 嗰支再好啲?
[長文慎入] [順便講少少芳療野]
roll on嗰啲冇乜大問題
因為聞既芳香療法唔會太expect有乜護膚品既功效(唔係用上面)
講真呢度都好多絲打自己會買花水用
凡有少少初中實驗室經歷既 自己上網搵source搵比例都溝到啱自己既出黎
買現成溝好既頂多係慳返唔洗自己乜都要買一枝

芳療嘅DIY其實冇其他護膚品嘅DIY(handmade)風險咁高
因為跟足正常用既精油濃度,active ingredients濃度點都唔會高過乜10%vit b3精華嗰啲

不過所有handmade通病就係佢哋唔會做到工廠嗰種環境規格
開個冷氣同空氣清新機就當過濾左空氣咩
我識得一個芳療師真係痴線到喺外國訂咗個小型glovebox返香港用
但講真有幾多個所謂handmade護膚品/芳療師真係識呢啲?
由水到空氣到工廠運線到儲存環境,全部都有學問

考個IFA就當自己大師既人大有人在
教我芳療既prof成日都話IFA其實係俾業餘人士玩下
真係勁嗰啲用個鼻就大概分到唔同批次/產地既同一種精油既成分比例,去調整返用量
最正統都係每批精油要過gcms做驗證
唔係求其煮飯仔 最後炒左個bbc炒飯出嚟就唔好啦
uncle roger會sad

有興趣既絲打可以睇
https://monsmetic.org/?p=222

重點
精油的成分會隨植物栽種的時間、所施的肥料、氣候、緯度、國家、土壤、萃取方式、溫度、保存、、、等因素的不同而導致精油成分的不同。

精油的效用在許多臨床醫學、國際期刊研究中都已有證實,其最大的差異仍在於這些精油中所含的「有效成分」之含量百分比。

真係要做得好又有用,精油係難同複雜過已經好穩定,部分”芳療師”睇唔起既”化學”護膚品
精油咪又係化學,真係玩哂
簡單比喻 就係你幾碟唔同嘅炒飯溝埋都可以叫一碟炒飯
但係你用幾種原材料煮出嚟都可以係一碟炒飯
點都係第二個更容易控制
只係第一個幾碟就算有好食唔好食,溝埋都叫過到骨
第二個其中一個原料fail又冇做好qc就gg

芳療宜家擺得上枱面冇乜placebo effect既journal articles好多都係specific到某精油中提取既xx成份(萜烯、醛、醇嗰啲)對xxx病症既改善
但成日俾人斷章取義做某精油對xxx病好有效
明明人地提取個濃度純好多又有可能高過日常會用到既量
而且批次唔同產地唔同已經可以好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞