賽車遊戲軚盤/硬件討論

1001 回覆
83 Like 1 Dislike
無啊
剩係上price.com到問過 間間都無
個到大機會有嗎
二手啱唔啱
想要全新
因為我住沙田啊
巴打住個頭?
差唔多啦
其實灣仔仲有188既,睇下你想唔想去碰下運氣,一係就去番ssp或者mk揾
終於係連登搵到有Post講sim racing gear好滾動
依家仲用緊幾年前既G27
試過Fanatec 2.5 完全兩個世界
同埋見好多YouTuber都話load cell pedal差好遠
一直都好想試吓
可惜香港買Fanatec真係要靠集運

Btw問埋有無ching有玩acc / F1 / rF2
想一齊玩吓
有呀
我覺得整得好好
但可惜tracks選擇唔多
同埋堆車都好似唔太update
用緊G29 上買多個shifter
係咪 SHH最好
見到Reddit好多人介紹
想問下g29同g27其實大唔大分別
駁電腦玩下ets同forza
咁只可以講練多啲

如果搵到嘅話係utube搵返條track嘅reference lap都學到唔少嘢
好似話只係換左個殼

建議真係最少都T150 3 paddle
澳洲冇人二手T150賣:(
冇錢買一手
點解我個g29 有時轉到兩圈
有時轉一圈就卡實
睇下fanatec囉,都幾正
是咪你個野壞咗
load cell pedal買T-lcm啦,又平又正
啱啱開始玩f1,好廢
同AC 大唔大分別?
有玩steam版F1 ,online永遠避唔開第一個彎俾人撞
acc 主要比賽向, 暫時得gt3/gt4/pcc
大家都用gt3車,走同一條track, 駕駛感覺有冇唔同?
AC俾我既感覺似係大路啲既Simulator
但Force Feedback就差少少(以GT3黎講)
揸法接近真車GT3 因為想揸得快都要好Aggresive吓

ACC就好著重你夠唔夠Smooth
佢俾我感覺係要Set好部車先會快
隻Game既Physics暫時係咁多隻玩GT既Game表現最好
有機會同rFactor 2睇齊
(iRacing GTS好輕 FFB做得唔夠好)
佢有樣野我好唔鐘意既係一失速/錯波段 部車就會變到好慢
但Overall佢係Sell緊個Experience
因為我玩ACC會滿足過AC好多

總結: 想同AI/Online隻揪/攬炒既一定係ACC
AC就試車為主
https://www.youtube.com/watch?v=LA2qUJgWkko
我主要玩GT車,而家玩AC同pcar2
等埋rfactor2 個GT pack 再睇下買acc定rfactor2
PCar2佢一出我都玩過一排
但啲AI好垃圾...
所以極快棄咗
rF2可以買硬 因為你試完就會知佢啲FFB同Physics真係好好好難取代
玩過好多隻Game都無一隻夠佢黎
唔知Summer sale完咗未
佢早排有75%off 好抵玩
GT3+GTE+Track Extension Pack應該必入手

ACC唔急既可以等Steam做特價再買
始終我覺得佢content唔夠多 又收得貴...
想揸轉Bathrust又要DLC好賤吓
但佢真係為GT3而整
有得比你揀曬接近所有GT3車抵讚

ps 如果ACC有澳門揸咁就真係fat fat
SSP應該有呀

利申鳩估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞