[勿提L'Oréal Group+第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區 #38

1001 回覆
13 Like 0 Dislike

真係好黑人憎
化唔化關你撚事咩 你唔係以為我化比你睇下嘛
成日比啲八婆單打 話自己從來唔化妝 話我化妝好有毅力 好大洗又乜又七 (真係難聽過講粗口)
我真係唔明點解有人會為"從來冇化過妝"而自豪
講真 我又冇屌你素顏 你做乜要話我化妝啫

上網搵資料見到有皮膚科醫生講石油 ,大家諗諗仲用唔用呢種產品

n個月前見到個news我即刻係自己個fb到屌7佢
石油唔會愈搽愈乾
唔知個醫生邊到黎呢樣野
所有journal/cosmetics related既文章都冇提過
皮膚科最鐘意出俾敏感肌用既cream都係石油base
係平既油可以有層保護既layer,小部位咁搽可以trap住蒸發既水份,防止問題eg濕疹敏感更乾變worse

我地唔建議用只係因為太平,無謂幾百蚊買盒石油base,而且石油原料有重金屬殘留既嫌疑
睇完上面絲打講 真係滅哂laneige lip mask 火 都係貴小小買evie算了

我都對Evie lip mask有興趣,不過唔知買玫瑰定薰衣草好 唔知有咩分別
真係好黑人憎
成日比啲八婆單打 話自己從來唔化妝 話我化妝好有毅力 好大洗又乜又七 (真係難聽過講粗口)

上個post綠色眼妝諗起少林足球阿梅

我諗起青苔

綠色眼妝真係未見過靚

[img]https:/img]

有冇人用過啲咩brand 係濕疹肌可以用,生完濕疹有印 想去下印
真係好黑人憎

Exact7ly 你有你素顏 我有我化妝 點解我要俾你話 雖然我係新手但係唔會理你噏乜

上網搵資料見到有皮膚科醫生講石油 ,大家諗諗仲用唔用呢種產品

石油唔會愈搽愈乾
唔知個醫生邊到黎呢樣野
所有journal/cosmetics related既文章都冇提過
係平既油可以有層保護既layer,小部位咁搽可以trap住蒸發既水份,防止問題eg濕疹敏感更乾變worse

我地唔建議用只係因為太平,無謂幾百蚊買盒石油base,而且石油原料有重金屬殘留既嫌疑

石油唔會愈搽愈乾
唔知個醫生邊到黎呢樣野

有冇絲打會用粉餅當定妝?
試過唔用碎粉 鼻位同下巴位都會甩皮 如果落埋應該會重乾
但個妝會易溶 d遮瑕好快甩哂
爬過文見到有絲打推介three粉餅夠薄 但唔知保濕度如何
定係搵返d再保濕型d既碎粉?suqqu / ettusais / covermark / LM ?

真係好黑人憎

其實乾肌係咪唔好用粉餅
之前有test過話係乾
但我又唔覺得自己好乾
又無甩皮 好唔好test多次
利申新手上路

我乾肌 春夏做好保濕用都冇唔題
同埋真係方便好多

絲打介唔介意講下用邊隻 同本身多唔多野遮

石油唔會愈搽愈乾
唔知個醫生邊到黎呢樣野

唔另加水俾你
唔等於對比本身會乾左
想要潤當然係買天然有保濕效用既植物油脂/bee wax/好多其他保濕成份
石油cream冇active ingredients所以對敏感肌係好事
但想膚質更上一層樓就唔得
真係好黑人憎

真係好黑人憎

唔洗嬲喎
當初我化紅色眼影,同事都係勁大反應話我做咩化到咁
我答鐘意咪化囉,唔鐘意既化黎做咩?買得化妝品就化架啦手,唔係我買黎做咩
咁就收到佢地皮
真係好黑人憎

唔洗嬲喎
當初我化紅色眼影,同事都係勁大反應話我做咩化到咁
我答鐘意咪化囉,唔鐘意既化黎做咩?買得化妝品就化架啦手,唔係我買黎做咩
咁就收到佢地皮

諗起之前連登有巴打開po話鍾意女仔素顏
即刻成班絲爭住衝入去話自己唔化妝
又話自己鍾意天然 踩人地化妝
再暗讚自己"純天然"

etude house
之前有絲打講過colorpop會飛粉定唔知點

muf 碎粉 控油 ?

pressed powder系列會飛粉 舊版個隻唔會
本身對etude house無乜好感
但琴晚絲打post個眼影swatch勁燒

pressed powder系列會飛粉 舊版個隻唔會
本身對etude house無乜好感
但琴晚絲打post個眼影swatch勁燒

睇完上面絲打講 真係滅哂laneige lip mask 火 都係貴小小買evie算了

我都對Evie lip mask有興趣,不過唔知買玫瑰定薰衣草好 唔知有咩分別

你可以fb問佢呀
我話唇色深 佢叫我用薰衣草
但我無問佢玫瑰岩咩人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞