[勿提L'Oréal Group+第一頁有懶人包] 化妝品及護膚品討論區 #38

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
碎粉用左三年係咪應該扔 diorskin 個poudre libre loose powder 我用左三年都未用完,仲要皮膚白左好多,用開嘅003已經唔啱,係夏天曬黑先會用 但係真係好好用,有dior 個隻香水味,又控油,唔要好似好浪費

好耐冇追post
黎緊去韓國
有冇咩係抵買/必買架

mask既話就leaders?

推介espoir粉底同唇膏, Pony Effect唇膏

不過可唔可以加懶人包架 呢個真係秒經

以為佢係得1%/2%retinol
原來2%個個係retinoid
咁佢有無話邊個效果好d

咁姐係1% 先係 pure retinol
2%個個唔係

因為2%個個唔係retinol
synergie貴在技術掛
咁效果你覺得synergie定the ordinary好d?
難得補貨
狗衝

咁佢有無話邊個效果好d

咁佢有無話邊個效果好d

四色
[member]有無人同我一樣會diy化妝品 即係有時買到d伏既唔好用既產品會diy下,溝其他野重新用?
以前貪平貪新鮮,買過thefaceshop既highlighter beam base illuminatrice,結果支野好多閃粉,用上臉好多好多閃粉。其實支野澀到仆街,好難blend開,可能係我買個支係咁,於是乎我溝左五分之一支bioderma 既hydrabio serum (又係一支買左唔用既野 )落去自製左支face primer,我真心覺得同lm支primer有得fight 雖然用哂之後我一定唔會再買黎自製 但係純粹分享/member]

收到盒粉餅係屋企試用左一次覺得幾好
如果primer之後上粉餅,係咪應該唔駛上碎粉
平時用粉底液如果上得唔好都會有少少浮
都算快出油但出得唔多
終於買左mote支cheery cheek 的確冇想像中咁粉但都幾靚同埋影出黎都仲睇到啲粉
其他色比較

試畫mote

結論: 麻麻地 但又想試埋深藍色
收到盒粉餅係屋企試用左一次覺得幾好
如果primer之後上粉餅,係咪應該唔駛上碎粉
平時用粉底液如果上得唔好都會有少少浮
都算快出油但出得唔多

咁算diy咩
化妝界old fashion黎
而且有basic ingredients 知識完全可以跟自己手上既產品溝到更合自己膚質
難得補貨
狗衝

有冇絲打用過granas 粉餅同埋 shiseido 個粉餅,美少女戰士包裝好吸引 可唔可以share 下用後感同色號
Ps. 夏天油皮,chanel 黑樽都唔係好夠頂,prefer 薄妝感,黃三黑

咁講我會想搵你出黎架喎
今朝起身洗完面 有甩皮情況
平時 洗面奶+花水
有冇咩保濕好推介

利申:巴打 多黑頭 多暗瘡 毛孔大
終於買左mote支cheery cheek 的確冇想像中咁粉但都幾靚同埋影出黎都仲睇到啲粉
其他色比較

試畫mote

結論: 麻麻地 但又想試埋深藍色

深藍色我都有興趣
另外mote mascara都有藍色幾吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞