脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 20

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
巴打們 第一次上黎問 我講講背景先 我宜家21 我以前中二個時係咁蚊頭髮 個情況係會蚊到成地都係頭髮 之後去到中六 開始注重外表髪型個時 先發現前額中間禿左d 生唔到頭髮出黎咁 只會生d毛毛 但係我d頭髮仲係好多 原全睇唔到 直到上年 我開始漂染 唔知係咪漂得太勁 d前額旁邊都開始冇乜頭髮 之後就唔敢再搞 再到上個月 我特登留個頭好厚 咁就睇唔到我禿啦 有一日去剪頭髮比個仆街髮型師剪薄左 就變左以上幾張圖 好似生唔返厚咁 都唔知點算好? 我睇過好多植髮 我以上咁既情況係咪真係要行到呢一步😭😭😭

呢度好多人包括我 成個心態係

一直冇事>覺得頭髮越嚟越稀>開始影響到外觀>影張相上嚟問>個個答唯一答案就係食同搽藥
好多人卡左係左呢個位 唔肯面對現實不停反駁 講好多藉口 又問有冇防脫洗頭水用住先 有冇中醫有冇生髮公司
到最後都係食藥同搽藥先最有效先肯死死氣揀呢個選擇
食咗唔會令到你即刻死/甩得仲多 反而留返個希望比頭髮
講得好好 呢到啲人既心態都係咁
睇到有時都唔想覆
問黎問去都係洗頭水 睇咩醫生
有用就唔會有人甩頭髮啦
明白晒。

其實睇咗好多post, 好似要食保記(防脫髮)再加食m 字那款藥(內服或外服)先有助生番d 頭髮, 係咪呢?

同埋好似有人話食咗藥後會有脫髮期, 之後才生番d 頭髮, 一食就一直食落去, 再加上副作用, 真係好難取捨。

不過我宜家都會睇咗醫生, 食住藥先
我都知咁問來問去係幾煩, 但始終都首次經歷脫髮...所以想問清楚d (我都知一定唔會換隻洗頭水都生番d 頭髮)
點會難取捨呢?
唔食:繼續惡化脫落去 過多幾年變咗一個大窿
食:可能/未必甩多少少 之後就穩定返
一係就可以保持返宜家呢個狀態一段時間(以年計)甚至bonus可以生番出嚟

唯一要取捨嘅地方就係錢方面
睇你肯唔肯每個月比多$500-600 去換返頭髮

同埋我諗如果你有追開post 其實睇醫生真係冇用
每個醫生都係果兩樣野
與其曬幾百蚊去睇醫生佢用3分鐘望一望
點解唔直接走入藥房買?

甩頭髮唔同發燒感冒 你發燒感冒可能有其他原因 要睇一睇醫生攞意見 食醫生藥先穩陣
唔可以去藥房配藥一陣亂咁食惡化

甩頭髮就算你去藥房定係睇醫生都係嗰兩款 唔會有分別
Agger
怕有副作用唔敢口服咪外服生髮水囉
橫掂係咪都會甩 點解唔駁下姐
明白。 多謝你意見。 自己一個月支付400-$500 係冇問題的。 好難取捨係講緊 副作用同多番頭髮或維持現在 之間的取捨.

當然有嚴重副作用到時再停藥都得. 正正呢個原因, 先想再聽下所謂醫生意見(當然明白睇醫生都係睇3 分鐘打發我走, 再叫食那一兩款藥)
雖然問過話夜訓打丁唔會對脫髮有影響,但我呢幾個月日日都朝早6 7點先訓,仲要一日一丁,係咪真係唔關事
對翻個時間點又好吻合
我覺得係會加速發生既速度,但基因遺傳決定你有定無
無家族無既,呢D習慣都唔會令你出現脫髮
我自己覺得
btw想問點解唔食埋保記既
但我真係兩邊家族都冇脫髮
有副作用
想問下而家啲印保係咪貴哂
我見好多都起左價或者冇貨
十年巴 可否add 我

https://t.me/motherfunker121
想問下用Alpecin洗頭水得唔得?防唔防到甩頭髮?
你頭髮出咗事?
如果係咪立即戒咗j同要早瞓
有冇人試過stinging nettle有效?
我買左樽extract黎食,頭髮未見效但跟左半年既坐骨神經痛明顯好轉
頭髮主要係油+榻+整體稀疏,頭皮有粒粒,好似係慢性發炎 上網check 用nettle洗頭抗發炎,又可以生髮之類
忍尿難左 是咪副作用
有冇人食開韓保 我買第一間粒藥圓形 另一間又六角形...唔知係咪買左假藥
有無ching有皮膚病醫生介紹?想知自己係咪雄禿。。老豆無但吖媽個邊有
同求左好耐都仲等緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞