脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 20

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
第二個問題:DHT越多,就會脫髮嗎?

目前已經有明確的證明:DHT會影響毛囊分化,抑制頭髮生長。

對於DHT來說,毛囊細胞就像是一個靶器官,隨時可能威脅毛囊的健康。但是並非所有的毛囊細胞都害怕DHT,有些毛囊細胞耐受力強,不受DHT的影響,有些毛囊細胞耐受力弱,遇到DHT就基本要死亡。

醫學上怎麼解釋這個事情呢——答案是遺傳基因。

也就是說,毛囊受不受DHT影響,看遺傳基因,如果毛囊天生不受DHT影響,那麼你不管怎麼熬夜、怎麼折騰,頭髮還是很好;但如果毛囊天生就容易被DHT侵入,那麼即便你小心翼翼,脫髮也會不約而至。

遺傳基因自然是改變了不了了,那只能從DHT本身上做文章了。
m 額巴真係死左條心 我食藥 飲食勁健康 又早訓 訓得夠 但無好轉過 好似越黎越差咁
所以搵多d 錢 植髮 買藥keep 好過 唔洗諗乜洗頭水食d 咩補髮 係無q 用
有無方法做好頭髮清楚?
[member] tg: ll22ll22 [/member]
有冇巴打係油尖旺果頭買開正保?
買開個間最近加到400
有冇大約位置比我知自己去搵
push
push
無矽洗頭水一定好? 醫生:矽對毛囊沒大影響
https://www.youtube.com/watch?v=pQuAff3e8IQ
自然發展未脱髮囉。。。
之前係外國食開正保
冇再惡化

依家轉左印保
又開始甩

想問下邊度有得買正保
植左2次髮 依家髮量ok 唔想食保記 用銀棕櫚可唔可以幫到防脫 唔洗生頭髮 防到脫就ok
巴打可唔可以講下係邊到植? 係M額? 點解要2次? 效果係點?
食保記都係防脫 未必有得生
都植左兩次 真係咪冒險啦
想像一下植髮區打後再脫 真心驚
唔掂 性功能障礙太獲 同埋主要我連自己係咪雄禿都唔知
銀棕櫚 都係for 雄禿
冇雄禿 就兩種都唔洗食
係雄禿 就算食副廠藥 都好過 銀棕櫚

利申食過幾個月 銀棕櫚 覺得唔多有效
I see..但上網睇話外用好過內服 諗緊用唔用隻有銀棕櫚既洗頭水
有無織髮推介
宜家用髮粉頂住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞