脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 20

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
搽倍健都會有副作用?
我知食保康絲會有,但暫時對我冇乜影響
保康絲甩小d 負作用性能力
倍健生髮 負作用 狂脫期

有無錯?
冇維生素可以阻斷DHT
有份關於女性嘅research話會,不過佢個deviations我覺得有啲大。

After exclusion of patients with a disease or on drugs known to cause hair loss, 823 women remained. Analysis of trichograms demonstrated annual periodicity in the growth and shedding of hair, manifested by a maximal proportion of telogen hairs in summer. A second peak seems to exist, though it is less pronounced, in spring. The telogen rates were lowest in late winter
Seasonality of Hair Shedding in Healthy Women Complaining of Hair Loss
Michael Kunz, Burkhardt Seifert, Ralph M. Trüeb
https://www.zora.uzh.ch/id/eprint/20699/1/216832.pdf
幼髮佔甩髮比例越多越嚴重。
如果你揾個無雄禿嘅朋友睇下,佢哋條條頭髮都又粗又硬
咁多個post條友成日串柒柒咁judge人
一係就喺度放負 話食同搽乜都冇用

我明甩頭髮好大壓力但係走黎放負冇幫助
無雄禿嘅人得好少好少幼髮甩
人人惡化速度同最終型態都唔同,無方法預測,都係望家族靠估。
有人甩到第二期停咗,有人甩到第四期停咗,有人甩到第七期。
又有人五年內由第一期甩到第七期,有人甩十幾廿年先到第七期。

無人畀你solution你,不過現行方法主要都係減慢惡化速度為主,有頭髮重生係少數。
睇你自己點平衡你嘅頭髮,副作用風險,目標。

生活習慣方面其實你唔係太唔健康應該唔多關事,戒丁同早瞓無相關證據證明有關係。雄禿主要都係遺傳因素為主。

不過你食藥又好,玩偏方又好,我都建議你定期影相記錄下
可能你對 丙二醇 敏感,可以試轉用foam。
因為我老豆係冇,然後我發現係呢幾個月先開始愈黎愈少頭髮咁,咁岩又係呢幾個月我每日朝早5 6點先訓,又夜訓又打丁所以諗會唔會關事
最好方法都係睇醫生?
你係巴定絲?
依支應該成份係Alfatradiol嚟,係雌激素嘅一種,同樣係5α還原酶抑制劑。
不過就外用嚟講 效果比Minoxidil細。
好少見醫生開Alfatradiol唔開Minoxidil
如果確認係雄禿,
西醫公認有效而且通過FDA就係 食Finasteride 同 搽Minoxidil
不過有少量機會有副作用
幾日影一次頭頂都好似無左好多咁
但係頭頂d 頭髮係正常粗幼 真係唔撚明
應唔應該驗一驗
十年巴,add me tg: ll22ll22 thx
見到髮線係有啲短毛係甩緊既跡象黎
沖涼甩10幾條頭髮唔係正常咩
搭單問
我都係
有無倍健巴打講下用後感

28歲 點算
植髮 唔洗諗

暫時唔諗住因正面睇 剪短啲頭髮 睇唔出
你頂到28都算係咁 頭頂呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞