脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 20

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
有部分雄禿係咁(定還是分辨唔到就屈佢雄禿?)
Breezula?準備緊phase 3炸喎…
可以對比下以前同宜家有冇變,對比下頭頂前額同兩側後枕嘅頭髮。
留意下頭髮有冇變幼。
你可以定期影相記錄下。

如果係天生就無得搞,不過天生髮轉大細同脫髮無必然關係。
師兄 姐係咩意思? 甩少左 唔係即係健康左有好轉嗎?
保康絲最快幾耐見效
會唔會食完無效?
Thx巴打
呢兩年m額越黎越嚴重
最近係hktv買左添康髮個髮根復甦髮生素黎食,好貴但佢聲稱無藥性冇副效果
係咪一般要半年先見到成效
如果確認係雄禿,
西醫公認有效而且通過FDA就係 食Finasteride 同 搽Minoxidil
不過有少量機會有副作用
天生頭髮多少同脫髮無必然關係
佢明顯有雄禿,不過樣貌搭救唔驚。
皮膚科相關醫生

家庭醫生有皮膚科文憑都可以
師兄 無咩錢本身只係打算買 41 唔suggest??
小弟21歲 個頭越黎越m 想問下係咪睇皮膚科醫生就得
毛囊本身主要分三個生長週期
生長期、退化期、休止期。
各個毛囊狀態獨立於其他毛囊狀態。
一般而言
生長期毛囊佔總毛囊>80%
退化期毛囊佔總毛囊 1~2%
休止期毛囊佔總毛囊 5~15%
所謂休止期脫髮係你大部份毛囊同時進入休止期,而造成脫髮。
所以休止期脫髮數甩髮數目就相對有意義。

假設你唔係休止期脫髮。
簡單嚟講
甩髮數目 = 整體毛囊數目×休止期比率
甩髮數目↓ 可以係 休止期比率↓ 亦都可以係 整體毛囊數目↓
單數甩髮數目你根本唔會知係前者定後者。
同埋雄禿係講緊毛囊萎縮,之後生嘅頭髮一條比一條幼。
所以數甩髮數目本身意義不大,頭髮粗幼更加有意義。
因人而異,見過有巴打話兩個月有效,亦有部份人無效。
一般建議觀察一年。
唔通要食藥
M字額可以省返錢直去藥房買藥算,上次睇醫生齋拿條雪條棍搞兩搞頭髮就叫我走,收左我成六百蚊(唔包藥)加埋藥成千幾蚊
巴打我都係食咗一個月左右,暫時剩係覺得頭油少咗,問過睇緊嗰個醫生話雄禿其中一個特徵就係明明洗頭吹頭唔覺甩好多頭髮,但係會慢慢feel到頭髮少咗薄咗同幼咗,互勉之
我自己覺得睇個醫生安心啲既,專科診費600算係咁啦
皮膚科相關醫生
理論上要醫生處方
唔喺買心安
喺醫生紙
就係唔聲唔聲先至恐怖
食藥都算係無辦法至中嘅辦法
都唔奢望要生番生到好濃密
只求維持現有狀態就心滿意足
生得番粗少少直頭要劏雞還神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞