脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 20

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
如果植咗一次就繼續植啦...不過唔知捐髮區啲頭髮夠你用到幾時姐...
而家試緊RU58841,無效就要去台灣植髮
腎虧の樣
如果係Vellus hair你可以當個毛囊死咗或者死咗九成架啦。
正常Terminal hair受DHT影響,萎縮後就變Vellus hair。

所以你見有啲research係會講明non-vellus visible hair。

光頭唔係真係少少毛都無,係會有啲好幼嘅毛仔係頭頂。
好似依張圖咁
無事唔建議食藥亂搞,
真心想預防可以試下啲飲食偏方嘅

炒黑豆,豆漿 (大豆異黃酮,生物素) (另外中醫認為 黑豆可以以黑入腎)
咖哩 (薑黃素)
蕃茄 (茄紅素)

炒黑豆好食過花生
同埋 你可以定期影相記錄下。
邊到有得賣 香港有?
理論上Minoxidil唔係只for雄禿嘅
不過一般一搽就搽一世,諗清楚。
上外國網站買,計埋運費差唔多$500得30ml
你點用? 溶落甘油? 定混埋Minoxidil?
建議你定期檢下身好
如果可以定期上嚟回報下
8達通巴打,雄禿既人係咪唔一定甩得多 但最閉甩既生髮係變幼毛 之後越黎越幼變到甩
係呀,總之啲頭髮會一代比一代幼。
所以先話叫毛囊萎縮
所以d 人話甩得唔多 但係變m 或頂禿 其實係生返出黎變幼毛
我直接買溝好左既版本,如果買粉自己溝會平好多
得閒會上黎報告下
有冇食藥啊 食埋效果更好
食緊Dutasteride
頭頂仲keep到,髮線退後緊
髮線真係搞唔掂明既
三樣都完全無呀
如果用咗而冇效果or仲衰係咪都唔停得?
RU58841係連登咁耐真係得個講字
我諗巴打可能係 連登ru第一勇士 嚟
你嘅經驗將會係我哋重要嘅參考
記得定期記錄呀,唔止頭髮,身體狀態都記錄下
祝你 髮運亨昌
醫生mode:
當然可以,就算停咗而甩嘅頭髮,都係甩佢幫你生出嚟個啲

其實有醫生會開Minoxidil畀班禿嘅人,因為Minoxidil本身唔係針對DHT,佢用係唔同脫髮類型都可以。
不過我本人係對Minoxidil有bias (我無證據,純粹感覺),網上的確有人話一停Minoxidil會甩多咗頭髮,如果你到時真係停,我建議你減份量咁慢慢停會好啲
有無方法可以激活個毛囊令佢再變返粗。同生返長?
如果係因為巴西焗油而整到頭髮傷晒,頭髮甩得好勁可以點處理,次次洗頭都成手頭髮,一次洗頭甩既頭髮都有200-300條,吹頭又甩4-50條,點先可以遏止依個情況,啲毛囊會唔會死晒造成永久脫髮?
謝謝八達通巴打!想問多少少,因為我係diffuse thinning咁既雄禿,咁係咪要搽哂成個頭大部分位置?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞