[祝牛佬早日康復!]龍虎門暨港漫討論區 04

1001 回覆
3 Like 7 Dislike
劃下Q 版都好嘅,許景琛啲人物比例真係唔想再見到,屌佢老味劃幾廿年都係咁,
仲有成日好似溶解左果啲肌肉紋理
真係侮辱左港漫啲畫功
1X2Y3Z 呢D架構係舊派單一寫故法
你逐層打上去都寫到幾百期
如果寫到星矢咁皇道熱血,人物又多設定又有性格都OK
但港漫D蛇頭鼠眼嘍囉依家讀者邊會接受到
天子六已經放棄X2Y3Z 直接用十三翼精英制,結果十三翼個個都受歡迎
就算天子七咁短,女流仙道閹黨我都仲記得
武功分X層仲ON9,唔通你仲會用第一二層打人咩,低層只係數字,完全多餘
上期543 do野虎封面喺報攤見到已經笑到pk
今期又係畫到咁
係 所以仲咁寫個架構都on9 底層都預佢嘍囉
咁功力分層數都正常有係好d 可以人物分到高低 但太多或太少層又係無意思
係送都送口罩啦
港漫其中一個特色係貼地跟到當時社會事件丫嘛
姦興獻計都獻得柒過人
一諗起呢啲食腦嘅職能比啲冇撚腦嘅人霸住就替港漫心up
雖然成日笑黃生,但近排翻睇天子四,點解可以咁好睇
天子四除左開頭幾期,好快就係鍾SIR編
亦係佢第一本港漫編劇,果時已經同其他玉記漫畫好唔同
天子四主線人物得十個左右
5大帝星,摩訶葉,李淳風,李建成果D,幾條友撐起100期
好鬼緊湊有劇力
頭兩期仲要張萬友起稿

天子四好高水準 可惜爛尾
因為唔係佢寫
近二十年冇一本佢寫超過十期
咁又唔算爛尾,的確天可汗篇係夾硬續寫加長期數,可幸係天可汗篇本身寫得唔差
呢篇令到摩訶葉成個角色好完整,尤其摩訶葉明明係婆羅門教人,同佛教對立,但竟然受佛祖指引去問道,決定回頭去救世民,呢段好撚好睇。
如果摩訶葉照原案比魔妖夾死係玄武門,咁就做唔成天子系列入面一個大宗師。
楊玄感
仲有虎嘯皇拳
天子四真係好多經典場面, 天可汗篇個朝陽寫得太外掛, 光速練血穹蒼
新著為左出角色而出,無諗過點舖排
下下食舊著老本,冇樣寫得好過舊著
好似姦興喺外傳出兇星咁
係姐 都要佢有心搞先成事
俾錢同寫係兩回事
係畫面好睇過李高個段時間
李高嗰段真係悶,穩打穩紮型編劇
李高時期d人物比例畫到好矮
神兵同皇朝其實都仲得,只不過兩個後續都畫到一半,一個就賣版權比大陸,草草收尾,認真諗唔明,一個就加太多唔關事既野搞到跌書
其實爛尾定義係咩?
新作預告,龍虎門Z
編劇:五斤(十五少),前作(男人老狗)編劇,有佢响度,笑料當然唔少得,仲要玩轉整個龍虎門世界,再加埋打鬥畫面,就係有笑又有打嘅龍虎門Z。
龍虎門人物眾多,一連四期會隨書附送人物咭,共32款人物普通咭同4款閃咭,請繼續留意預告。謝謝
玩抽龍虎門世界水既會買一期睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞