[祝牛佬早日康復!]龍虎門暨港漫討論區 04

1001 回覆
3 Like 7 Dislike
屌你千祈唔好,不過我覺得鍾SIR 無咁迂腐,如果係龍少就會咁寫
王小虎已經64歲
陳浩南都尤勝當年勇啦
呢個係舊著啫
新著都差唔多四張野
我意思係,影射人物啲人設br橋已經喺前段用哂,
打後出果啲角色都唔係影射現實人物的
咁多年都冇睇過醉拳,
一路以為龍虎門嘅老祖宗同醉拳小劍仙嘅關係,好似風雲嘅無名咁,係馬蛇華英雄嘅延續

原來咁多年前醉拳已經係龍虎門前傳世界觀,走得咁前
老祖宗同小劍仙關係真係一匹布咁長
當年張萬有創造老祖宗的確就係小劍仙
後來種種因由,變成客觀上老祖宗同小劍仙就分開左兩個人
上面張圖係陳尚言本天下無敵小劍仙,意圖想整合小劍仙同老祖宗變成一個人,所以先有呢個編年史。
本來本書發展得幾好,又好銷量,肉狼見呢本書竟然攪得翻生醉拳
同文傳買左版權出黃玉郎醉拳,而天下無敵小劍仙未講到老祖宗就焗停。
真係屌你老母黃顯朕
鋪完線出晒江湖勢力啲角色後,就無再係劇情入面點影射港漫人物恩怨。
第一部江湖高潮係劍宗鬥太歲
唔怪得咁多人屌肉狼醉拳
顯朕確係抵屌,
人地花咁多心機整合哂啲野,將故事整返通順(都算係解決長編港漫結構性問題)
仲要本書出到黎反應好,
佢又拎返走,加返啲"玉郎味"落去
點會唔搞到各位看倌大呼屌佢老母丫
話時話有冇人記得果時馬蛇做乜同老馮反面,
果時霸刀加聶風入去果個特別編做得幾好丫,
當時黎講都幾突破,
當時仲好期待佢點樣加埋步驚雲入去,
點知後尾講唔掂數,
十強武者嘅雲寫左個茄呢啡頂檔,
好似幾期就瓜左?
原來王無忌都係王小一族
又唔係反面,好似話馬sir要求高令到嘈交
西城勇係二戰果陣劍魔姦老邪個老婆有左
最遲果陣當1949,
即西城勇最遲1950年出世。
計有平板,咁當而家龍虎門係2010年,
西城勇都60歲。
如計2020年,咁西城勇就70歲。
新著寫明西城勇係劍魔喺二戰果陣姦老邪個老婆。
假設西城勇1950年要出世(最遲),咁2020年,西城勇係70歲。
小虎細西城勇10年就60,細20年都50歲。

由於故事有平板,咁現在新龍時空唔可能早過2010年。
即王小虎點都至少50歲。
新著後尾喺小龍傳補飛,話二戰嗰陣嘅係老邪老豆西城野
兩父子合埋就野望

笑死
睇番新著300期
原來係二戰之前,上海灘年代強姦
咁要計過數了,西城勇最遲1942年就要出世。
(2000年出果陣,玉郎同胡家寶仲當書入面係60年代,btw你咁寫就係架喇。)

呢個用干將嘅劍手,成800幾期都冇出現過。

而且上海灘年代前20年都有日本皇軍架啦。
所以西城野大概1920年左右早d去中國,跟住西城望個老婆喺1938至1942年期間俾劍魔姦生連勇,都係通。
最重要係,
正傳同外傳有衝突都係跟正傳架啦。
咁要老馮個周刊班底做天下果時雙周個水平又要求高左啲嘅
可能果時臨出書send 啲稿比馬蛇睇,
馬蛇問返老馮:劃完架啦

搞到老馮嬲豬
用干將嘅劍手喺龍少套火雲邪神講明係老祖宗
容後自有細表
醉拳真係老撚土...
終於出返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞