『薪火post』BNO 續期資訊(95) BNO 5+1 Home Office 出咗

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
報左lost未?
你好衰ga所巴
所巴
之前佢話我passport cancelled + ref no
但係我個case似係included child
咁即係之前冇攞過bno 第一次申請
申請個陣 有條問題have you had a UK passport before?
我應該係禁Yes定No?
Timatic入香港係咪仲係寫緊 "Visa Exemptions: Passengers with a Hong Kong (SAR China) permanent identity card"?
用得,自己印出寄去。
thanks

咁我唔洗山長水遠去搵FD拎
驚咗武漢肺炎
點搵?
點搵?
Home office網咪有囉,種類繁多!
即係點?
good!

我最like呢d工
申請個下要係父母嘅dependant啫,無話入到境都仲要係。
但冇話入境點玩
英國佬玩呢啲最勁
既然hmpo話幫你cancelled passport,答yes都無壞,佢會問你報失咗未你答yes,咁成件事會簡單啲。你答No,就會查三代,交齊父母資料文件,而且唔會問你有無報失過!有人答No又漏交父母本included child護照,PE 真係當新申請bno,直接reject佢,結果俾多次錢再嚟過,交埋本included child 護照先批!你任何選擇,寄埋封有ref no 嘅電郵過去!
我係你,當無見過sar封信,答yes!
RYAN MORAN真黑洞
批嘅時候已經質疑,就嚟30有手有腳無攞白卡,點dependant ?真係以為批嗰個都攞緊白卡?英國佬無講明點酌情,龍門任佢搬,暫時都唔知會寬鬆成點!個人認為dependent 年紀越細越容易批。重要嘅係,真係批咗,兩老願唔願意一齊過去先?
魔鬼在細節
有同朋友傾過
好多都話父母都唔太想離開
因為年紀太大
幾時有話急
問吓都唔得惡撚過狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞