『薪火post』BNO 續期資訊(95) BNO 5+1 Home Office 出咗

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
已收到新BNO了,多謝希魔同各位絲巴嘅經驗share,要大約個半月先收到,
但仲未收到退返嚟嘅證件正本,想請問近排正常係要幾耐收到呢?
人生再次感到灰暗
咁我唔問啦,反正都處理唔切,個數都唔震撼,過多兩個月先算,可能唔使我入都會有人繼續自己講

幾多假人係Twitter 洗版 打中文搵鬼睇

歡迎share出去
所有BN(O)均只能於限期前登記取得,限期過後無人可以再新登記成為BN(O)。呢個係法律規定,英國政府無獲授權有酌情權可以令任何人可以再成為BN(O)。所以BN(O)持有人離世與否,配偶都唔會因佢嘅關係取得BN(O)。

至於配偶可否因而取得相關簽證,我諗你自己同內政部傾計,但係唔好有太大期望。
有冇人已經processed左一個半月仲approve?
係咪正常
英方表示:反對港方及中方於本國內政事務上說三道四!
以前大把人等足兩三個月,何況依家?唔好同人比較,耐心等候。
保留先人嘅有關資料,由依家開始自己著力推動平權,咁人生就一定充滿希望喇!
而家申請等成三四個月有鬼人去申請咩
反正有心搞bno嘅一早搞掂咗
而家先整嘅人都唔差在等英國多返人手先整
Hk bno visa仲要講明唔洗有效bno
其實有舊bno在手嘅就坐定粒六,無嘅要靠身份證大法嘅,點都要有證在手先安全。SAR嗰班申唔申請就睇自己,始終得份電郵話有,唔知當唔當決定性證據!

之前有班人係咁推兩老續證,我覺得留返啖氣推動平權好過!靠兩老申請5+1 visa,諗住帶埋成咗年自己過去,我就唔覺得係容易嘅事,靠兩老嗰邊打工養自己?如果自己已經可以獨立有工作有收入,點樣說服英國有酌情權比自己搭落父母個申請度?

其實英國個方案好簡單,申請人帶配偶同未成年子女,最多搭埋要供養嘅父母。父母幾十歲接近退休或退咗休,自己廿幾歲以上,點寬鬆批核都係唔妥當,哎,希望唔會成為另一種家變!
應該未計最近嘅數字
FOI都無辦法拎到太近嘅數字,個日期講得太進取仲畀機會HMPO明正言順話要埋數拖長過規定時間內回答日期

呢啲數字嘅影響要時間去反映。
冇再新啲

The number of valid British National (Overseas) passports in circulation as at 17th April 2020 was 357,156.

https://www.parliament.uk/written-questions-answers-statements/written-question/commons/2020-06-01/52461/
老實,真係撤僑果陣我係英國佬都唔知俾唔俾特衰上好

反正一千又唔係貴,呢啲錢唔慳得
當bno都走唔到既時候,你覺得廁板出到境?
15/6 岩岩收到email received
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞