『薪火post』BNO 續期資訊(95) BNO 5+1 Home Office 出咗

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
但係老實講 你拎本invalid passport 去,尤其好多人都係child->adult
我係border force 一定會查你家宅上下三代先俾你入去
所以實帶埋出世紙、稅單、學歷及工作證明、住址證明走
走難緊係上到飛機當贏啦
仲拎到咁多野

冇關係架,passport issue 係HMPO做,俾唔俾返個valid Identity都唔係border force做,甚至講緊好多年前資料仲未電子化,都唔知要搞幾耐先至比到你入去,其實係變相射個責任比border force

上面有條友話會唔會晒,不如諗下invalid passport 佢係有權deny access
22/6 入左黑洞
無visa嘅,到時IO即場分辨唔到,一係你班特衰疑似bno持有人行埋一邊慢慢等,一係當正常特衰入境,盤問完之後叫你半年內好走喇!有visa嘅,可以基本要求係,同一時間你做埋有效新bno出嚟,先至批。
充分體會做人失敗,搵唔到人做副簽
咁嗰個人嚟到heathrow一刻點都有一半vaild passport嘅
唔係連香港都走唔到
朋友定義並唔止相熟嘅,同學師長同事上司下屬,長輩嘅朋友,朋友嘅家人等,識得你認得你,肯幫你簽就得。

去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
成功減輕工作量
有冇最新數字有效BNO passport holder 有幾多人
上個禮拜同一時間仲有好多人問文件同黑洞
奇怪係黑洞嗰啲人都唔知去咗邊
終出咗
冇咗迫切性慢慢等唔Care
啱呀 同學,老師,老闆都有機會得
其實依家SAR,主要係搵有無護照記錄,對於大部分included child嗰班,好多時係惡夢嚟,因為成日話No record!其實會唔會寫電郵時順便問埋父母,又或者只係問搵唔到記錄時,會唔會included 另一半護照內,咁樣會快捷啲呢?定係直接問佢哋自己有無bno身份已經完成件事呢?其實我覺得中晒大法三項,sar乜鬼吖,報lost攞到ref no,就已經可以直接申請,以免sar話無,人生再次感到灰暗吖!
唔好意思
想問下bno持有人已離世 佢配偶可否有bno資格

講完
同意,我都唔知驚乜春
想知嘅我可以入FOI問嘅,不過你預一個月後先有結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞