『薪火post』BNO 續期資訊(95) BNO 5+1 Home Office 出咗

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
呢類無辦法,惟有依賴SAR。

我諗身份證大法呢樣嘢,可以寫多少少嘅,

1. 主權移交前未夠11歲
唔滿足條件1不代表你真係無BN(O),只係身份證大法唔啱你。

2. 身份證首次簽發日期為06-97 或之前
唔滿足條件2嘅話咁你好多機會無BN(O),除非你係97年1月1日至6月30日出生,因為呢段時間出生嘅人嘅登記BN(O)期限係1997年9月30日,佢哋嘅身份證簽發日期可以去到同年12月內都唔出奇。但係變相就身份證大法無辦法絕對證明呢類人士係唔係有BN(O)身份,因為特區護照係97年7月開始開放申請,而11歲以下人士申請特區護照一樣會簽發無相身份證,所以97年1月1日至6月30日出生而身份證簽發日期為主權移交後嘅話,你或者可能有機會有BN(O),但係無辦法肯定你有定無。

3. 出世紙是否印有Established
唔滿足條件3嘅話咁唔代表你真係無BN(O),呢項只係證明你唔係出生時取得香港英國屬土公民身份(BDTC-HK),點解要提及BDTC-HK,係因為BN(O)嘅惟一登記條件為香港英國屬土公民身份,而BDTC-HK身份除咗可以出生取得,仲可以歸化、世系等等取得,而任何方式取得嘅BDTC-HK身份都可以登記做BN(O)。
但由於當無相身份證嘅簽發,除咗因BN(O)而簽發外,亦可以因CI而簽發。所以本項係用以排除你嘅無相身份證係因簽發CI而出,變相如果唔滿足呢項,身份證大法無能力直接肯定你有BN(O)。

基本上除咗身份證首次簽發日期係06-97外又唔係97年1月1日至6月30日出生嘅人,其他想知自己係唔係BN(O) 嘅都只能夠SAR。

你老味,寫撚完先發覺唔係少少,係好撚多字
唔quote兩位巴打既comment

上面個個係我理解咋
因為佢係咁話我地唔明 所以我都唔知我明左未
而家唔洗續都得 有無人覺得哂左錢
BDTC 唔使出身份證!當年入境處職員亦有提醒bdtc 97後無得用!
咁大個人,佢應該有能力同識諗,bno唔係唯一,要走有好多選擇同方法,眼界打開啲,發達國家難啲,但佢條件唔差吖,發展中國家,去當地做李嘉誠,可能仲好過發達國家做平民!你哋大家諗吓喇,有時一齊係好,唔一齊亦唔會有乜唔好!講真,走乜啫,留港反抗!
幾時都可以搞,依家hmpo無人手,你可以等到疫情過先搞,幾時都係揸bno好過特衰,另外,一本有效bno,相信申請visa時會快啲核實資料,可能有嘅一陣批出嚟,無嘅要搵資料核實,點都要時間處理,如果到時審批三個月,咁當然有效bno著數啲啦!風險自決了。
到時揸特衰出入?出事咪要搵返中國大使館救?護照攞嚟用,個價值唔係剩係計千萬蚊呀?當然錢呢樣嘢點睇好個人嘅。
同埋去到個邊搵工之類 都要用護照證明自己身份架麻 唔係咩
放心啦巴
每個Post 都會有人問十幾次
咁又未必嘅
例如淨係睇你有冇NI
好多人一知半解,根本無中晒大法三項!遲早啲匪語話:97前喺香港嘅都可以衝去英國喇!
你中晒point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞