『薪火post』BNO 續期資訊(95) BNO 5+1 Home Office 出咗

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
還有一個question 我上網,uk tg group 睇根本冇人confirm 到答是上案 有人話申請Visa 卡,帶少量cash 咁你uk個邊都冇户口點申請Visa 卡?
還有一個question 我上網,uk tg group 睇根本冇人confirm 到答案 有人話申請Visa 卡,帶少量cash 咁你uk個邊都冇户口點申請Visa 卡?
我諗等埋今日加下星期頭
你講既係一個家庭軟一個人
我阿媽同我都冇bno 我阿哥有 我今年先啱啱畢業
個酌情處理有冇機會酌到我地一家三口都有得走住先
前提係頭6 month 係uk冇得工作下有財力支持到你地生活 你預15-20萬 hkd
但未計之後5年後既Visa 等等既費用...
我預計要有60-100萬hkd 先好過去
你講既係一個家庭一個人
我講緊上上面個post
就算個人過去uk都要ready 40-50萬hkd cash la
可以開張本票
當你有BNO visa時去當地申請銀行戶口
有部分係可以用海外地址開戶
唔知lloyds 仲有冇”new to the U.K. account”
真係餵埋入口
去到立即搵份收銀或者工廠做啦
有啲嘢想請教大家
我大概明白身份證大法嘅原理, 小弟亦都係中哂+已經拎埋報失ref no.+比咗錢寄咗doc, status有咩update會係到同大分享

1.
我第一張身份證係(07-95)
父母咬牙切齒咁講無幫我拎過bno
唯一解釋係我係included child?

2.
父母本舊bno係我出世前申請, 所以舊嘅一定唔會寫我係inculded child啦
而家呀媽個本成功續咗亦都拎到手, 如果我係included child, 新個本係咪都唔會再有寫included child 呢一項?

唔該哂各位大佬
各位收到新嘅BNO後,D出世紙大約幾時會寄翻返嚟
開張英鎊Demand Draft
寫自己名
隨身帶住一萬幾千鎊
去到英國有住址證明後去開戶口
入埋張DD
15/6 等出洞
15/6 Yates
你課金未呢?仲問!

-極大可能係!

-你都唔係child啦點會仲included?
唉,SAR確實幫咗一班人,但又令到另一班中晒身份證大法嘅人懷疑人生!其實中晒嗰班,SAR 嚟真係把鬼!報lost有ref no,續證收到護照明明係好地地!
課咗金 等緊status update

- 如果係 因為父母舊bno係我就世前申請, 會唔會係舊bno後加included child? 定係完全無跡可尋?

我睇哂過佢地兩本舊bno都無加我個名, 呢個情況仲會有咩可能性?

感謝大家
我見隔離post有人中哂身份證大法+report lost ref no. 最後都係申請唔到

究竟係佢自己有嘢搞錯定咩事
included child當年可以後加
正常應該係舊果本+連同其他文件早過新嗰本返到你手
你7-95時幾歲?
我睇哂佢地兩本舊bno都無後加我個名
佢地又話無幫我整bno
咁我當年仲可以有咩機會申請到身份證?
2歲半
咁兩老上一本bno幾時簽發?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞