『薪火post』BNO 續期資訊(95) BNO 5+1 Home Office 出咗

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
6日
617 未approve
我都估唔到明明等update document received都等左成個月

啱啱批咗
內部分流,有啲會直去Durham 或Belfast 。
唔知我份嘢去左邊呢
呢啲永遠無人知
但係我係俾出世紙,係咪都要正本?即係改名就咩都俾正本
咁我應該等佢覆定寄過去
感謝所巴
佢問你補咩先?你改過名係舊證已改咗定之後改先?一般之後改,正常要改名契正本,你諗吓,PE 見名同以前唔同,改名契係影印嘅,點信你係申請人?身份證同特衰都係影印嘅,即係全部可以做假喎!所以正常改名一定要改名契正本!至於其他情況,個別再處理。
我冇拎過改名契啊,係出世紙黎。
佢要求改名契出世紙之類證明到我就得,因為我有兩張出世紙,一張舊版係未改名,一張新版係有注明到我由舊名改左新名,但個注明好細粒字而且係張紙既好低,所以我懷疑佢冇睇到,打算send email解釋下睇下佢點答。
之前上過黎問話出世紙證明到就可以了。但我唔清楚依個證明既出世紙要正本定可以影印本,如果就想問下如果要正本我就寄過去
你問返佢,因為你新出世紙同舊底記錄唔同,真係好可能要交返手上正本,如係,你出過張新嘅核證副本安全啲!
我意思係你屋企人報lost收到ref no
之後SAR話冇record?
我有冇理解錯?
特區政府反對英國政府為BNO持有人提供入籍路徑

特區政府對英國政府公布,對香港中國公民中持有英國國民(海外)護照或合資格持有者,提供在英居留和入籍路徑,作出嚴正聲明,對此表示不滿及反對。聲明指出,中英兩國政府在簽署《中英聯合聲明》時互換備忘錄,英方在備忘錄明確承諾不給予持有英國國民(海外)護照的香港中國公民在英居留權。英方今日刻意違背備忘錄中的承諾,不顧中方堅決反對和一再交涉,執意利用部分港人仍持有英國國民(海外)護照或身分政治炒作,藉口為有關人員在英居留和入籍提供路徑改變政策,是偽善舉措。外交部今日宣布中方將考慮不承認英國國民(海外)護照作為有效旅行證件,並保留採取進一步措施的權利。特區政府表示支持及全面配合。特區政府發言人嚴正指出,英國政府借《香港國安法》為藉口高調採取某些措施,純屬政治操作,不僅嚴重違背自身承諾,亦嚴重干預香港特區的事務,敦促英國政府停止干預香港特區事務,重回正軌。

入境署因武肺暫停特區護照申請
https://lih.kg/2121496

由於新型冠狀病毒疫情關係,所有預約申請及領取旅行證件服務暫停,直至另行通知。如需緊急申請及領取香港旅行證件,請留意入境事務處公布的最新安排。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞