我係船員代理,有嘢想講

543 回覆
1869 Like 9 Dislike
多謝巴打 出post
多謝巴打,政府終於跪低
- 這類貨船在本港水域停留期間,所有船員必須留在船上,不得登岸;
- 須進行換班的離船船員在船隻停留在香港期間須一直留在船上,直至獲安排交通工具直接前往機場登機返回其目的地國家,從而避免與本地社區的接觸;
- 從外地搭乘飛機經機場抵港進行換班的船員,須在離開出發地前的48小時內,在擁有ISO15189認證或獲當地政府認可的檢測機構接受2019冠狀病毒病核酸檢測,並取得呈陰性的檢測結果,方可入境。未持有檢測結果的船員將被拒入境。有關船員在抵港後須立刻直接登船,不可在市區停留;
- 船公司/代理亦須為船員提供前往和離開船隻的點對點交通,不得乘坐同時會服務公眾的交通工具,船員全程必須佩戴口罩等;及
- 船公司/代理如未能滿足上述條件,將被拒絕來港進行船員更換。

JOIN SHIP 個D都無得住酒店,基本上無可能做到,應該可以唔洗做
根本個政府就係想大爆發
同市民作對
根本就有目的
呢D俾船公司自己睇啦
做唔到咪唔做囉
梗係政府負責
船東企自己角度要求換船員係為左自己利益
但係放唔放係政府決定
全世界都係容許本地船員換人,海員工會係香港人既海員工會
同政府DEAL本地香港人換人已經足夠
台灣都只係容許本地台灣人換人一路都冇事
其實我係想知邊個人負責
呀保安局長就梗係唔會上身
入境處求其搵件祭旗囉
低級揹唔到飛架啦
最少要都副處長啦
當年南丫海灘海事處處長提早退休,仲捉左個副處長出黎坐監
pppppppppppppppppppppppp
Push
收皮啦p牌仔 而家咪就係呢個獨裁政府搞到香港咁
7月7日下午,本會主席張世添船長聯同工聯會屬下海陸空鐵路物流行業工會,以及立法會議員麥美娟、陸頌雄約見政務司司長張建宗,就香港海員被迫放無薪假、收入驟減、過去兩輪防疫基金中被遺漏等問題向政府反映。

張世添船長表示在黑暴運動與新冠肺炎疫情打擊下,港澳跨境航線經營困難,大量船員被裁、減薪及放無薪假,遠洋船員更因防疫政策關係處於無法換班的無限期放無薪假的狀態,而政府過去的兩輪抗疫基金並未顧及海員。為此,張世添船長向政務司司長張建宗提出爭取向過去兩次抗疫基金津貼計劃中被遺漏的海運從業員發放一萬元補助、疫情期間放寬「海運及空運人才培訓基金」申請條件以及盡快落實「健康碼」並豁免船員檢測費用等要求。

香港海員工會一直致力於維護海員權益,本會將持續關注並跟進事件。

#工聯會
#海員權益
#防疫抗疫基金

https://www.facebook.com/101116131446041/photos/pcb.180854543472199/180854390138881/?type=3&theater
我就唔係做呢行既,純粹憑常理推論
d貨櫃船/貨運飛機黎到香港
除左有船員落地
仲有好多香港人會上船/上飛機做野然後返屋企架喎
如果隻船/隻飛機有野咪一樣惹開
係咪要一刀切唔撚俾人上船/上機
成個貨櫃碼頭/機場停撚死全部工人失業就佢地既事啦
其實好多船PORT STAY 6-8 HR
要船到橋JOINING CREW 先可以到香港機場,賓仔已經無乜AGENT 肯做 歐州黎香港得返幾班機,過埋關再深喉已經要3-4個,再去碼頭上船基本上好難做到
又唔係直接講封關
PILOT 一早叫黎緊3個星期唔好做CREW CHANGE
想洗牌逼死晒香港人同香港醫護, 大條道理俾支那人落來,
換血完成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞