我係船員代理,有嘢想講

543 回覆
1869 Like 9 Dislike
成日話自己係當地驗左無事,落機無檢疫。有船公司直接接走,係香港上船前住酒店期間去邊無人知,有時仲要係有機係70-80個船員一齊來港。菲律賓、土耳其、強國... ...
可唔可以pin上面呢個?
有無人知香港船東會同運房局邊個負責呢單嘢?
香港獨立 唯一出路
根本無可能免檢,好明顯係政府決策問題
香港都唔會check一次就算啦
每個國家嘅檢測準確度都唔同
快D 封啦dllm
啱呀,本身收緊果排,淨係入黎香港做貨嘅船先俾換crew, 後來放寬左,唔駛做貨嘅船都換得。到而家爆喇,又唔收緊返,淨係"勸"啲船唔好換crew,有撚人理你咩特衰政府
政府&香港船東協會好波
其實海事處係咪唔掌握船員換班全面數據?

海事處話二月以來有一萬幾名船員獲豁免強制檢疫
而自6月8日放寬無上落貨作業貨船換班限制至7月22日,共有1727艘沒有進行貨物作業的貨船獲准進入本港水域

假設其中七成無貨物作業貨船係嚟進行船員換班,每艘只換10名船員,即共有20名船員上、落船,保守估計已有二萬四千名船員

另外,有報導引述船公司代理話措施放寬後,每日有800名船員來港換班,加埋落船離港,咁即係一個月就有五萬船員
其實去番之前咁樣埋香港碼頭上落貨先換得已經差好遠同容易控制好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞