我係船員代理,有嘢想講

543 回覆
1869 Like 9 Dislike
全世界冇一個地方好似香港咁零限制換船員,多得香港船東協會係六月九號同政府傾,六月開始全世界既船湧黎香港換船員

https://www.seatrade-maritime.com/regulation/hong-kong-allow-unrestricted-crew-changes

六月之前本身黎香港泊碼頭做貨運既船先可換船員,傾完變成咩船入得黎都可以換,隻隻船泊係啲錨地到齋換船員,每隻都幾十個上落

另外喺亞博留口水sample係廢既,唔駛等結果就去住酒店,之後確診先捉返,咁司機代理酒店全部都瀨哂嘢啦,都唔知社區有幾多人因為咁而中招

一日唔限制船員換班,一日個疫情都唔會停,其他國家新加坡韓國都有一連串既限制先可以換,香港完全接近零限制,咁大家等死啦都係
Push
Push
push
連大陸都唔俾船員周圍走,全部要困係酒店裡面
好撚嬲,如果唔係香港政府亂放人入黎,都唔會有第三波疫情
啲大陸貨兜/躉船入香港又唔洗隔離又唔洗留口水
佢地偷偷地落左地又無人知 就算佢地唔落地去到碼頭/call船加油 一樣會接觸到香港本地人
心水清呀ching
個個crew都揸住份negative report
黎到變positive
可唔可以講清楚少少換船員係咩意思?
政府專登
推上報
因為每個船員係船做夠時間就要落船既,低級船員可能9至12個月,高級就最多半年咁上下睇咩國籍船員啦
咁有落就一定要有上去既船員頂替
所以外國船員飛黎香港上船,本身船果d又係香港落船坐飛機返家鄉
見到啲船員成日係上環 成班人周圍行啲鬼佬又唔帶口罩 個個除罩係到hehehaha
係咁屌鳩d船員戴口罩都唔聽
而家肺炎期間其他國家既做法同香港有咩主要唔同?
其他國家有好多限制,因為我睇到其他國家office send過啲restriction 出黎,係令到啲船東睇到都廢撚事去做

香港限制係接近零,你Google search Hong Kong crew change就會見到啲新聞寫unlimited crew change

係早兩個星期開始爆先話船員飛黎香港先話要有份negative report,結果有啲船員黎到香港又test到positive
正苦亂開關,市民被埋單
啲行家全部都驚,錢都唔想賺,命仔緊要呀大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞