[IA] 入境事務助理2017 3

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
處境題有用常識去答就得
有一題問女仔,你大肚第一時間會通知邊個
個女仔答,屋企人
屌你而家見工interview,咁緊係通知上司等佢安排你嘅工作崗位啦

根本好多都係衰on9同緊張
有一題問,上司叫你去買紅酒,買花,你會唔會去買,又係果句用常識去答就得啦

仲有個考官明知你係一張白紙,佢唔會預你識曬成個程序,最緊要個答案唔好太離譜,同埋答乜都好,盡量表現出你係跟規矩、服從上司命令去做

仲有通常處境都會追Q話假設條友係洋腸,咁你會點用英文問佢拎證件睇,自己諗定點答喇

你話用英文問,條友唔識講英文,咁點?

根本好多都嘛係常識黎,同埋個考官睇啲巴打唔合眼緣,點答都係死

「條友」係邊個先?如果你指個考生唔識英文,而家咪話要準備下囉,至於如果話個sus唔識英文點做,咁其實可以答搵翻譯同埋上司幫手嘅

師兄有錯勿插

你係咪想講呀sub呀sus?
你自己話追Q假設條友係洋腸,咁你話條友係邊個?

sor一直以為係sus,真心想問下師兄sub stand for乜

你抽秤完我又唔覆算點

無抽秤你,唔想你繼續柒啫
究竟你出班未?
定係你-96入到去咋
咁都有交嗌
處境題有用常識去答就得
個女仔答,屋企人
屌你而家見工interview,咁緊係通知上司等佢安排你嘅工作崗位啦

有一題問,上司叫你去買紅酒,買花,你會唔會去買,又係果句用常識去答就得啦

仲有個考官明知你係一張白紙,佢唔會預你識曬成個程序,最緊要個答案唔好太離譜,同埋答乜都好,盡量表現出你係跟規矩、服從上司命令去做

仲有通常處境都會追Q話假設條友係洋腸,咁你會點用英文問佢拎證件睇,自己諗定點答喇

根本好多都嘛係常識黎,同埋個考官睇啲巴打唔合眼緣,點答都係死

「條友」係邊個先?如果你指個考生唔識英文,而家咪話要準備下囉,至於如果話個sus唔識英文點做,咁其實可以答搵翻譯同埋上司幫手嘅

師兄有錯勿插

sor一直以為係sus,真心想問下師兄sub stand for乜

下下當人suspect
想破大案咩
咪害其他同事呀
做多幾年先學人你問我答啦

屌睇左咁耐原來無料嘅
Cstang巴其實係咪班都未岀架
處境題有用常識去答就得
個女仔答,屋企人

同埋個考官邊撚到會理啲巴打係咪白紙唔通有現職IA再考IA呀

老老柒柒,各位巴打企響考官角度諗,佢地想拍請啲啲乜野同事返工,拍住啲點樣野同事返工,咪就係之前所講嘅常識同應變囉

雖然有時佢地都會失手睇錯人請咗啲On9

都係果句,啱聽咪攞去參考下
唔啱聽咪當鳩up
咁都有交嗌

又唔係嗌交嘅
唔想各位巴打中哂伏啫

啱睇咪參考下,唔啱咪當9up
如果想1,2年後考 可以點準備?

而家會睇多d新聞 同埋練下演講 仲有咩可以做

推推

練下講野一針見血
凡事諗多d前因後果
用常識判斷
對你處理突發場境有幫助
仲有練下體能
執下自己個樣唔好油頭毒撚/mk look

有信心一定考到

比多啲決心,唔好諗住試試下
上多啲連登時事台睇新聞
體能跟官網動作做,睇清楚啲細節

個樣有自信同決心好重要
處境題有用常識去答就得
個女仔答,屋企人

師兄有錯勿插

下下當人suspect
想破大案咩
咪害其他同事呀
做多幾年先學人你問我答啦

屌睇左咁耐原來無料嘅
Cstang巴其實係咪班都未岀架

做左唔夠一年學人玩你問我答
仲要真名上連登 (好似係)

咪害其他考生啦大佬

推推

練下講野一針見血
凡事諗多d前因後果
用常識判斷
對你處理突發場境有幫助
仲有練下體能

有信心一定考到

唔該
會好好準備下
希望戴眼鏡唔會扣分

希望遲d有幸返工見到各位巴打

上多啲連登時事台睇新聞

個樣有自信同決心好重要

已經決心入紀律部隊
搞到而家完全冇心讀書

上多啲連登時事台睇新聞

個樣有自信同決心好重要

已經決心入紀律部隊
搞到而家完全冇心讀書

老老柒柒自己諗清楚先
入到黎未必同你想像咁

見識下呢個世界,讀埋你嘅書先喇巴打

上多啲連登時事台睇新聞

個樣有自信同決心好重要

已經決心入紀律部隊
搞到而家完全冇心讀書

老老柒柒自己諗清楚先
入到黎未必同你想像咁

我都係讀緊hd考
如果入左就穩穩定定,但學歷就有助向上爬
乜原來唔係資深玩你問我答

好彩有人踢爆
有冇現職師兄解答下我問題

如果懷疑有個人持有假證件 之後步驟應該點樣做?

上多啲連登時事台睇新聞

個樣有自信同決心好重要

已經決心入紀律部隊
搞到而家完全冇心讀書

老老柒柒自己諗清楚先
入到黎未必同你想像咁

我都係讀緊hd考
如果入左就穩穩定定,但學歷就有助向上爬

有時間有心就讀多個學位先
入場卷好重要
而家通街都係大學生,唔係野雞定乜野都好啦

推推

練下講野一針見血
凡事諗多d前因後果
用常識判斷
對你處理突發場境有幫助
仲有練下體能

有信心一定考到

唔該
會好好準備下
希望戴眼鏡唔會扣分

戴眼鏡interview其實唔驚,你戴黑黑實實唔好誇張,個人斯文d就可以
因為紀律部隊講求一致性,最忌係懶醒/自我,鍾意突出嘅人
你實而不華,請左九成

但係老老實實,正如樓上巴打講,考慮清楚先好入黎
最好喺出面做幾年野再考,對你做呢份工有益無害

自己用腦諗下先
常識黎啫

你懷疑有假證件果陣係返緊工,份工又唔係得你一個做
有上司有同事有電話....
都係果句用常識都答到喇巴打....

自己用腦諗下先
常識黎啫

我上年考fib 尻答過

一直都唔知正確做法係點

所以先請教下
其實點解有D接待同監考既IA仔咁串同扮惡
(雖然唔係串我,但見佢地串同渴人既理由都無咩特別)
自己都去過海關Pt Grp In 同Fib,班呀sir好多都好nice
仲會同你講下笑,2邊好似調轉左咁
自己都去過海關Pt Grp In 同Fib,班呀sir好多都好nice

海關D呀叔 如果唔係著住條衫
我以為係馬會D呀叔

推推

練下講野一針見血
凡事諗多d前因後果
用常識判斷
對你處理突發場境有幫助
仲有練下體能

有信心一定考到

唔該
會好好準備下
希望戴眼鏡唔會扣分

戴眼鏡interview其實唔驚,你戴黑黑實實唔好誇張,個人斯文d就可以
因為紀律部隊講求一致性,最忌係懶醒/自我,鍾意突出嘅人
你實而不華,請左九成

但係老老實實,正如樓上巴打講,考慮清楚先好入黎
最好喺出面做幾年野再考,對你做呢份工有益無害

而家其實讀緊degree
如果做(捱)到幾年本行應該就唔會走
到時已經唔知自己會變成點
所以好想即刻考

自己用腦諗下先
常識黎啫

我上年考fib 尻答過

一直都唔知正確做法係點

所以先請教下

知道正確做法對你fib都無乜用

你啱考官心水,鳩答到唔係離撚哂譜而且有自信而唔係過份嘅,都無野架

你唔啱考官心水,你知道正確做法講撚哂出黎,結果係點你知我知大家知

自己用腦諗下先
常識黎啫

我上年考fib 尻答過

一直都唔知正確做法係點

所以先請教下

知道正確做法對你fib都無乜用

你啱考官心水,鳩答到唔係離撚哂譜而且有自信而唔係過份嘅,都無野架

你唔啱考官心水,你知道正確做法講撚哂出黎,結果係點你知我知大家知

唔好咁啦 我想知下

海關D呀叔 如果唔係著住條衫
我以為係馬會D呀叔

又係你巴打
海關班呀叔超級nice,madam都好好笑容(唔計見BOARD果3個)
反而越後生好似越西

咁祝你考海關成功
紀律部隊大把人同你講下笑,好nice
背面跣鳩你一鑊
黑口黑面,講野直接,你未必鐘意但分分鐘袋最多錢落你袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞