『薪火post』BNO 續期資訊(90) 睇頂置 HMPO簽收後60個工作天內更新

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
可能係㗎!你可能就係連登第一人,期待你報告!
點解冇人答到
所以我咪一路問佢寄去定電郵去囉!我懷疑叫返佢朋友簽過,即刻電郵過去,聽日批了!
原來第一次by pass 左
一係填錯passport number
搵唔到係咪有依個人

個位巴打快d 問返個staff
因為呢度有父母本included child證嘅人極少,大部分上嚟問嘅人,都手上無證,或者有自己本證嘅!我嚟呢度咁耐,呢類人包括你,應該雙手都數得晒!
我亦懷疑係咪衰呢瓣,唔小心填咗特衰....
等返個巴打上水先知真相係點
X4
第一rd無寄 因為當時on99無理咁多
佢就係問我個樣變太多呀 第一次補係因為我根本無交
6月2號佢咪叫我交簽既 當時我已經寄左無副署既文件啦
我知自己on9
我想問有無人試過本特衰蓋左其他印(去景點啲紀念印)而又成申請到
你文件寄先
之後副簽後寄?
你track 唔track 到副簽份件到左未?
係呀 文件先 副簽後 副簽都簽收左一個月啦
你(第1次)揀錯咗副署人在UK,所以你朋友用電子方式副簽完被打回頭,因為佢實際上係outside UK
然後HMPO要你用paper form再簽多次(第2次), 我理解係咁
我當一次啦 因為電子根本唔成功 咁最後我用form簽左比佢 而佢又簽收左既 宜家就係頭頭countersign 啦
係呀 佢email比form我 都係寫countersign既form 唔同我第一次副署既form嫁
唯有咁同巴打講
放心啦lost passport都係靠個身份證號碼都續到
Included child都係咁嘅啫
唔怕!
明啦明啦 終於明 咁我問佢第一次做咩唔得啦 sorry比較蠢
我想問

合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

我符合哂上面三個條件
但我好肯定當年兩老冇去申請過 bno
咁我仲有冇機會整到 bno ?
請問回歸前係香港出世應該係咩國藉
同埋town of birth應該填咩 因為country of birth有香港 哩個選擇
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞