『薪火post』BNO 續期資訊(90) 睇頂置 HMPO簽收後60個工作天內更新

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
望穿秋水 終於望到啦
17號R.MORAN簽收
岩岩終於received documents啦
大撚把8號簽收都未有update
點解17號又有
亂咁嚟
不嬲都唔跟時序
睇完google doc有d野想問
如果1997年7月1前未夠11歲
香港出世紙有Established
但又冇拎過兒童身份證
父母有bno 但冇included child 亦都冇幫我拎
係咪皮已收
呢個情況仲可唔可以用SAR (Subject access request)個方法??
唔該曬
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
只係得條件1,3
冇拎過11歲以下人士兒童身份證 首次簽發係零幾年
係咪冇資格 仲可唔可以用sd SAR email去問
我都收到佢通知叫我打電話過去俾佢
仆街啦,我啲英文又唔係好叻半桶水都唔知會唔會雞同鴨講

另外我想再問下如果你唔打電話過去俾佢,佢會唔會打電話嚟比你?

任何人幾時都可以SAR,不過你7/97前無出過身份證,機會極微!
Same here 希望大家都順順利利
唔使驚,叫佢講慢啲,都係問返你個人資料啫。你又覆佢電郵,問可唔可以電郵對資料囉。
we need some more information
Maybe bad news la
一定有麻煩野
因為我曾經改過兩次名, 一次1992年,另一次2002年, 唔知關唔關事

舊時本bno個名應該係1992年個名
咁咪照講lor
除非你冇證明係手姐

你有文件show到真係轉過兩次你怕乜
大膽少少講下英文啦
最多請佢講慢少少或者用簡單D既英文講
再唔係咪搵個英文好少少既FD幫下你lo
出世紙有我出世時嘅名同埋1992年改嘅名, 2002年改名時我有改名契喺手
咪嚇人,正常一向要打電話再核對一次個人資料!
林鄭月娥強調 BNO除旅遊證件外,還賦予持有人有新英國國籍地位
https://lih.kg/fFkECS
我都係17號 R. Moran簽收,但仲未update
快架啦
我見佢都係6:xx pm先update
都應該係佢地臨放工前先搞
S.Jones一樣未update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞