『薪火post』BNO 續期資訊(90) 睇頂置 HMPO簽收後60個工作天內更新

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
大約睇左第一頁個excel, 有個小問題想請教下
幫緊我細佬整緊續BNO
佢就要求以下其他一樣文件 但係就冇銀行信既選擇 我叫細佬搵下 佢搵到上年年尾政府寄比佢封信 中英對照 但唯獨個名得中文 咁係咪都要搵traslation company certified
And 1 of the following from the last 12 months, that shows your name and
address and/or residency:
letter from your employer
medical card
letter from your local council or a government department
voter’s card
visa or residence permit (a colour photocopy will do)
education record for example a school report
immigration documents
已派送
收件人: YATES
最大機會個底唔夠白而出事 調一調會變番good
出得街影就行番過去屌爆佢老母叫佢執
好多時只係影相鋪太撚hea亂鳩咁黎

利申 做過呢行
同你一樣情況巴打 佢仲要Send email 俾我叫我交文件,明明交左
有冇選舉事務處啲信呀
多謝reply
搵過哂了 真係冇 其實個中文名可以睇返HKID去對
其他內容全部中英對照 我驚佢唔接受
d文件hmpo幾時收到?
6月10日上午
by default send出黎
最低有寫如果你已經比左文件佢可以唔理
8號黑洞又一日了
係Wo唔該巴打
可能要等30至60日?
上面啲人8/6收件岩岩先轉status
等下
你咪預60日
識人試過寄信比政府部門問廢話然後拎reply receipt當住址證明 因為好多政府部門收到信都會比個回覆你話已經收到你查詢乜乜乜 上面係用政府部門牌頭加你名同埋住址 諗諗佢 唔知幫唔幫到你
一份過去一年內的住址證明,要有閣下的英文姓名和英文地址

Where these are not available, consideration may also be given to bank statements, utility bills or their equivalents. We can accept on-line bank statements and utility bills.

簽證或居留許可(或彩色影印本)
稅務紀錄,例如:由政府税務局發出的信件
教育紀錄,例如:學校報告
就業紀錄,例如:由你的僱主發出的正式信件
由中央、地區或地方政府部門發給你的信件(例如 :差餉物業估價署的徵收差餉的信件)
洗禮或命名證書
醫療/保健卡 • 選民證
父母死亡證明(如適用)
出入境證件
你的銀行發出的信件

QA個到唔係寫左銀行信都得咩
最好俾埋
睇doc了解文件要求,尤其留心有段英文點講!
我都睇到 但online application佢個document list冇包括銀行信
人哋睇唔明中文!睇doc!
反而以家睇
問左幾個人
有唔同答案

出世紙係要正本定副本
睇doc啦!裡面段英文係之前巴打問PE覆返嚟㗎!
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞