有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
護士都唔洗五年啦
填左屋宇裝備,我唔係青衣果邊打黎,咁快講開學
你本身自己有冇報parttime hd?
可能屋宇裝備唔同掛
佢好似唔同分署處理唔同行業

我無報PT HD
我聽講如果趕唔切9月,有機會要下年先可以開始讀書
應該係真
之前睇過個Q &A (搵唔返個PAGE)
佢話每年9月開學
係呀,約左學徒官過幾日過黎睇場,
佢話要視察下我公司能唔能夠培育幼苗先至批唔批學徒過黎見工
想狗衝
你識英文直接英國學啦,係香港學英國都唔認,除非真係有c牌
我想讀完盡快讀埋degree,拖一年又浪費一年
直接讀hd
同做住學徒讀hd
有咩分別??
30歲先轉行 你有少少錢嘅 讀左個學位先?
都幾多嘢學 學徒體力你又差過後生 遲起步又識得少過啲後生 電呢行好多嘢讀 可以好辛苦 樓主諗清楚先 不過唔好拖咁耐 😂
其實你唔算後生 做學徒會辛苦啲😂讀個hd之後去大公司做技術員都會冇咁辛苦
分別係你自己俾學費定係公司幫你俾學費
好多大公司都有 港鐵中電嗰啲都有
得個hd冇經驗會唔會難入行呢?
我都唔知吖 我淨係知你體能差嘅真係辛苦
不過電機都分好多範 電工 power control etc
我宜家都係做下pt 真係要體力嘅 想入行就諗諗體力問題
btw 乜都唔識就入行 最好讀少少書先 因為真係會企係到完全唔識
見大家咁有興趣做學徒,
我講解下個玩法,
首先你要去學徒事務處申請做學徒,
跟住就有學徒官跟進,
之後四年學徒官就同你老豆一樣管你,
由搵工,讀書,番工既問題,青春期既煩惱咩都要理,
學徒官定時定候會去你公司問候你上司,
捱左4年你仲未死又HD畢業就會有張滿師紙
本身有degree 讀語文
做開運動體能ok
有諗過讀水喉
讀書唔怕, 但聽聞好撚難考

Btw,做學徒會唔會日日比人屌老母
有大學其他科學歷都搵依D工做是咪痴線
第1年係唔係無人工, 得個咩職學金?
要第2年先有人工?
第一年有啦
點會無人工,無人工搵鬼做咩
岩岩睇佢官網更新左
佢第1年無寫會有薪金
唔知係唔係真係無咁ON9

https://www.vtc.edu.hk/earnlearn/html/tc/industry/s3/electricalmachanical.html
順便講下張滿師紙,
滿師紙等同擁有4年電力工作經驗,
如果你想拎電工A牌就做多1年就拎到,
B牌就做多2年…

擁有滿師紙既人等同公司既親生仔,
除非你工作能力太差或者態度惡劣,
否則都會升得快過其他人,
所以好多人都肯捱4年做學徒
香港俾狗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞