有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
有EE/BS 學歷已經直接上 B 啦..

考得A仔一般都係唔係呢兩科出身
通常上完 CIPHE Pro Dip 入會 CIPHE, 再去 VTC 上埋香港水務就發牌
嗰四年相關工作經驗可以點樣搞到
主要係份卷 內容太多,一題垂直水管路線圖 鳩咁多野,由地界畫到地下泵房再上天面,又孖釭又加壓泵又洗地水釭再分落大樓,大樓又要畫埋個錶房又要畫埋排魚骨畫撚晒 標埋圖示,岩晒先得果20分, 仲有短問題跟尾,之後3條長題目3選2 。 時間唔夠內容太多真係硬傷
你中英數有番中學程度就得,考水果部分唔多
都係,大部分行業都識人好過識字,兩者都重要
所以電好大範圍,有d人會覺得,WR2 唔識做就唔識電,,唔識計ACB 跳脫時間唔識電,唔識control 唔識電,我覺得起碼要向一邊發展,對電有logic
點止萬9幾個,全港REW有七萬個人,A0佔大多數
Ching請人?
工藝叻到飛,無學歷唔識人際關係,永遠都係做worker
法例40分就合格,幅圖大概畫45分鐘至一個鐘,大概預拎10分多d,材料紙又送10分

另外一個鐘就摩打手,平均15-20分鐘寫完一段短題目,大概拎十分一題,仲有小小答到pt就一分個咁執

只有背書背到一見到題目就可以唔洗諗,接近原文咁背默曬出黎,其實唔難

反而之後加左科工程管理仲麻煩過法例份卷問d open question但逼你要答到份notes d野,仲要係d字都要用返notes d字眼先有分

工藝仲簡單,d銅喉同興趣班程度一樣,難度只係埋力臣,我覺得水喉中工都簡單過佢膠喉用小小時間練下放圖樣,買岩支噴燈根本唔會黃
7 萬個
可能 search 個陣太多未 load 得哂
https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-emsd-emsd1-registered-electrical-workers

其實機電署每日都會更新有效電牌人數,
有興趣可以下載落黎睇下
前排請左師傅了,宜家請緊學徒
香港註冊電工制度on9啫,92年出REW制度,一大班吸牌佬,加後來20晚A等於符合學歷要求又一大班唔係做電相關嘅人拎到A0,如果佢肯改下個發牌制度,20晚同公開考試拎牌既只係A2,已經好唔同,人哋讀夜校技工證書先有教設計基本概念
技工學師屌唔屌,有老友轉行,不過佢舊制中五
幾錢
學屍仲要返20晚?佢哋part time day張證書唔係符合學歷要求?
我今次經學徒事務署請人,
唔會自己搵人見工了,
叫學徒官幫我搵人我就唔駛做咁多野
船上D大偈都要做電,點解cap唔到電牌?
大電好似要讀U架
有d唔係讀電出身,讀其他但都有接解60A既野有顧主薦都可以讀
電牌搞到好似保安牌咁撚樣
既係又係電子佬,低v佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞