有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
但又要五年先吸得,最危險既工作執照,要最長時間,但同時多數有牌既唔識做
呢d都算相關行業啦,有d真係9支孖6,只係用濕電驚你電死就讀得
煤氣仔,電閘佬,玻璃佬,泥水裝修,水喉佬,以上五個職業我都見過出現係20晚
煤氣而家都要學好多電,因為恒溫爐全部要電,裝爐又要拉電,都叫做有需要,之後果幾范就真係驚電死要識駁三支香。。。
電閘佬好明顯係裝閘老細唔想搵多個電王傍住啦。
水喉佬應該係埋熱水爐/潔具/埋泵嗰 D。

而家好多 sanfit 都會斬左俾水喉佬裝。

其他兩樣就真係唔知做乜了。
Thanks 巴打
考緊LP
掂左再攪埋A牌先
A 牌考過 trade test 都叫做識落手做下
B, C, H 真係可以完全唔識做都大有人在
港專個degree可以讀完港專自己個垃圾文憑上,收生可以話係無要求咁仔,如果港專唔係紅底,邊拎到EMSD認可C牌
當電氣安全卡咁lo,A0係咁架啦
cic好似停晒D課程
聽過有B 仔問過一個好有智慧的問題..

我下巴都跌左落黎
可能佢講緊 total CSA of conductor of the 4/C Cable 定話佢想將 4/C 2.5mm 打4朁當 1p 10mm 用
我想問下a牌個5年經驗係咪一定要有mpf
同埋五年都同一間公司
我之前返左兩年幾 但無供mpf
可唔可以兩間公司加埋五年經驗?
1. 要睇 EMSD 查唔查/接唔接受
2. 可以
係咪多數都唔會查?
同埋如果公司話因為無幫我供mpf所以唔出証明信比我係咪無計?
想問下HD學徒做睇伙好唔好,見大家話冇野學
睇伙其實都好多野學,
一棟大廈剩係風火水電都大把野要識,
不過要你主動去學去問
睇彩數,亦都睇簽嗰間公司個底花唔花。

case 唔算多,但有人俾人 check 過。
睇咗頭幾頁有d野想問吓
有巴打話唔洗去報課程直接去搵學徒工
做夠5年就拎到牌
咁點解坊間果d課程讀完就可以考牌
定係果d課程讀完都係要去做5年先考得牌
要申請電牌要有齊2種資格:
第一要有相關學歷/測試合格,
第二要有5年電力工作經驗,
所以坊間既課程只係幫你滿足第一個要求,
你考完都要捱5年先至可以申請
測試合格係指去考電牌果陣合格
即係去做5年學完d野直接去考牌就ok
無錯就係咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞