有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
上面有位巴打POST左條LINK
巴打有無興趣一齊報
我望左陣
有$8000+$1500月薪 (第1年) + 個職學金
讀4年
9月開學
就咁睇讀完PASS晒D考試好似保證有電工A牌
但首先要捱過4年極低收入生活
https://app.vtc.edu.hk/placement/regist.php
報左了,已經收到辦事處call
好多年前做電燈學師280蚊日
我今日先SEND,
仲未有CALL
4年咁長,本身我諗住放假就去讀中工,之後睇吓有冇機會轉行,遲啲諗住去英國做水電工
咁0知識就緊係由低學起
我之前做過資料搜集
出面D學徒要同一間公司做滿5年再同你腦細申請電工A牌
仲要唔知批唔批 (怕批左比你之後轉第2間公司 OR 要求加人工)
呢一行D專業技術邊有得急
星期五sd琴日有call,巴打等下
持牌人一直都係得好少人
但無可能難考得過醫生

怪就怪前人唔好啦
以前有吸牌,我公司請過一個人做過機電署乜牌都有
好勁勁咁,點知返工一個月又捉到哩埋工作房飲酒都算
叫佢拉個電制拉線都話唔識
以前真係有班人用個牌呃食

仲有聽d師父講有人以前好威咁19歲簽人拎電牌
所以以後都要5年mpf供款証明五年工作經驗
如果我bs hd畢業再做左幾年野走去做電工,人地會唔會肯同我簽B牌
仲做水電依家日日三十幾度
來生不做工程狗
利申:工程狗
應該讀完出黎要比EMSD派去實習先比個牌,好似讀醫護要比HA派去實習咁

利申:有牌但咩都唔係好識
BS,去做物管,我之前見幾個B仔都係做物管簽返黎
反而真係做電果啲就成日比人玩幾年跟住唔簽
但唔想又留幾年先拎到個牌因爲我都想學下水電,落手落腳做,第時移民可以搵到食,諗緊有咩方法可以行技工條路又可以儘快拎到牌
物管好辛苦
同埋其實都唔駛簽名,我個人拎果時係自己拎表手寫晒係邊度做過咩野過400A之後去拎個公司印吸一吸,再睇返之前做果幾單跟果個B牌師傅既電工註冊編號寫封信話係跟佢做就比左個牌我。

中間唔知機電署有冇打返比公司或者打比個師傅問
岩岩收到CALL了
佢叫我去青衣分署登記
巴打要親身去登記?
佢琴日都係問我想做咩行業,住邊區咁,之後話等面試

要親身去登記
之後等睇有無公司招聘
9月再開學
你網上登記個陣有無填咩學徒先
我填左電機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞