有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
實習係點樣證明? 學徒果啲?

我見EL5103123 寫3年經驗就可以報
但都係要等夠5年經驗先簽到A牌?
請個學徒原來咁煩
要MPF, 好煩
果個都咁既心態,搞到個工程界以為阿豬阿狗都做得,睇小眼都死。
真係好難
讀個ee hd都直接拎b
呢樣真
轉左睇伙我完全唔記得晒點試牛 試relay 試制就快ocef 都唔識試
求解答
唔該咁多位巴打 有少少野想問下

我先前係舊公司做左三年幾電力野 公司都有出証明信比我 (大公司 400A以下)

咁我之後就讀埋個電機HD

咁我想問下 如果日後我搵到間公司 做多二年 肯簽2500A以下 証明信比我 我可唔可以拎到b牌?

因為我見到b牌佢其中一個項係 從事5年電力人員 當中有二年實際經驗

因為我依家咁樣好唔上唔落

我有諗住打去問emsd 但近排線路繁忙中....

希望有工程界嘅巴打 可唔可以幫我分析下
可能我仲未講到重點
即係 我有之前三年電力經驗(a仔)
之後間新公司 做多二年 總共5年時間
再加新公司嘅 2500A 証明信 咁樣

唔該各位工程巴打們
要我睇番圖都有難度
直接拎b
考一日工藝試
其實可能佢地覺得水電咪家居維修,好似三行咁,換下野就收人千零蚊好好搵。但本身可能人地之前捱咗幾耐,佢地唔知。
五年電力工作經驗有兩年超過400A就拎到b牌
講得出M1 M2 肯定係小朋友

醫生易過機電工程師?

真係笑而不語
i’ve top up 都有得讀ee
我自己讀mech degree 出生都唔敢咁講

當你知道工程師考牌同醫生考牌係點嘅話,你比較一下,就知一個天堂一個係無間地獄
CLS 拎醫生黎俾
人地醫生讀幾多年先畢業
淨係要讀嘅書嘅量隨時係工程幾倍
Thx 巴打
即係我呢個case 可以二年拎到b仔?

唔該哂 我會再問問emsd
D人on9,工程有top up,醫生邊有top up,聯招入學個分差幾遠,上面仲要用LP呢個中三程度黎比
但係工程師同醫生喺政府同一個 mps
專業職系,政府野統一啫,最on9上面話LP難考過醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞