有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
醫生是但一科要食嘅書隨時係 WWO 幾倍
做手術難啲定考 LP trade test 難啲
LP個爛9test屈喉買料自己屈多幾次都得,醫生手術失敗病人就死,LP係技工級別,遲下WW046 N展都簽得,LP有9用
top up送唔送C牌?
A牌實習試啲料俾到岩岩好夠用, 整錯一樣都fail

利申想讀廿日B牌
做工程最緊要識拎牌

利申 未夠30歲 持牌水喉匠,C0, H0
工作經驗 未必度度都肯簽c
我都想搵個地方簽到c 兩年後應該得b0 h0
讀完hd出黎做制櫃ae 本身想捱到拎牌 而家開始唔想捱落去 又低人工
B加H唔夠搵食?
要換地方搵人簽c先得
喺外國同啲鬼 engine 一齊做嘢,睇得出大部份係有 passion 解決問題,反觀香港,是撚旦心態,總之唔爆大鑊交到貨就鳩就,點解咁做,唔撚知呀,做到無出事就算啦
冷氣
有幾低? 13k? 啲福利掂唔掂先
有心就捱到拎牌先 拎左牌先係搵錢開始

不過真係好難 工程呢行係咪愈做耐厭惡
定係其他行都係咁
做左兩年 扣埋mpf先得14.3k 呢排d客又wfh 搞到冇咩做 坐左係到幾個星期 番工坐到放工 就算有野做都好似機械人咁 做黎做去都係果d 搞到想心郁郁考公務員
仲以為你係忙到傻
坐下等變收工咪好囉 咁嘅環境 又無比佢炒
Btw 做左二年 先得14.3 會唔會出手有啲低
係咪5 day先? 咁就講得通
走啦HD 14.3K 兩年經驗, 出面都大把世界
唔好比一間公司困你咁耐除非係client/政府
今年咁既情況加人工加400 上年做左半年都加700 隔離做左年幾加千幾 5.5 準時收工
前排有個fd公司請人 但係我又貪心想等加人工 做多陣就雙糧出花紅 點知加人工得450蚊
我又唔會好似上邊師兄咁 叫你即走嘅

始終環境問題 捱過左今年先囉

真係點都轉一轉好喎 就算HD 白紙

點都要15k啦下話
我都係上年年尾放棄份雙糧花紅跳左入Client
跳一跳份人工一定多過你份雙糧花紅
電燈佬係全港最低賤嘅職業
沒有之一
等緊個fd間公司請人就即走 但係自己係到困左咁耐 正係識自己做緊果行既野 驚轉唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞