有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
唔止嘅
私人地方有用 HV chiller 就有 HV 櫃
咁你個場都好大喎
貨櫃碼頭緊係

我以前做果個data centre 果個hv 係clp 再降壓既 間房係clp
其實而家好多用番CLP 個HV ,因為保養點都好過 IN-HOUSE ,不過做電個場大真係用HV 最化算,派CABLE 200米打上都好誇
https://www.clp.com.hk/zh/about-clp-site/clp-power-academy-site/Documents/Leaflet_Dip_tc%20(Jan%202019).pdf?
其實係咪讀完呢個 加一年經驗就有a牌
但係a牌個網又話要學徒4年+基礎文憑+一年經驗
巴打預埋我得唔得
其實乜人都唔識係咪讀CIC D短期課程好D
依到好多山埃料
樓主30歲仲推佢去學徒計劃

一黎人工低到自己都唔夠生活

二黎樓主30歲人入到去叫d十幾歲既𡃁仔做師兄,隨時又比𡃁仔點去做野,個尊嚴受唔受得到?

三黎入大公司兩電一鐵做學徒,個4年跟本學唔到野,4年間每隔一排又調部門,d師傅都唔會上心教你野。況且難做既野都判晒出去做,你入得去預左出唔返出去鬥(除左轉政府工)。再者兩電一鐵你滿左師(35歲)拎左A牌都唔會有2皮
想去行船 有無介紹
出路來計bse好定ee好
行船其實係做D咩
其實水電係做d 乜
水岩岩睇完果籽條片 都唔太清楚details
同埋係咪一定要有公司先有得掛牌?
喺香港,工程 = 建築
EE 入唔到公營機構都係同 BS 同一命運
外國 EE 多元化好多
記唔記得v=IR?
一係讀4年全科水喉工,讀完就水喉匠,要科科合格,唔係就有機讀五年

一係bs仔出身,有工作經驗,搵兩個人簽英國水務學會會員(我可幫人簽),然後只讀423703,考兩科讀書,一科手工藝,pass左就係水喉象
上面師兄認真
記得之前睇師兄講
物業公司啲後備設施電壓大
C牌都簽到畀你
咁其實都係要讀書晒時間姐
有咩咁難
如果入mtr一入到去大約做咩職位?
聽人講EE都可以做物管?
想問下high dip一出來大約咩人工同係做咩工作為主?
答哂咁多條問題係好辛苦,但希望有師兄解答幾題,因為聽日去ive報high dip,希望打番過底知讀完出到來係咩世界,之前做research果陣都做左好耐但搵出來的資料好大分別,所以想問下有經驗人士
人地話手藝難,大工考都肥,亦係事實,我親眼睇住大工肥

因大工平時做野/考大工時漏水有得返手再做,但考水喉象時係得1 shot

讀書係哂時間,不過俾你讀哂又點,你三個鐘都唔會夠時間寫。我覺得最起碼要四個鐘。
我而家就讀緊水喉匠
即係讀完四年仲要考多個試先得?
HV Chiller,真係海港城呢鍾大盤先有機會掂,爛9保養仔掂開細噸機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞