有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
應該尻up

全科技工已經可以係lp
20晚係自己去報都得?唔係要公司幫你報?
呢個20晚就係搞到A仔cheap晒原因之一,做倒死屎都有機會拎到
A0不嬲都係雞嚟,呀豬呀狗都有,有公司寫信,就算你唔係做有關電既都拎到,最重要過到20晚個課程或公開考試
真係好on9 ,無論軟硬都無邊識,駁個蘇頭除時L E調轉,外國制度好好多,最少都要邊做邊學幾年先拎到,搞到要拎B0先好少少
全港萬鳩幾個 A0, 你話有乜咁值錢
類似喇,咩野大廈既工程部都係行行企企搵地方蛇王
宜家好多人就算B0都係咩都唔識,
個個讀完HD搵公司簽信去拎牌,
除左換光管咩都唔識做
電個範圍好大,大電,control,有A 最少要識駁星角起動
B 要講到原理同識跟control panel ,但係學你咁講,孖管盤要2支先識著,有人同我講慳電拆晒做單管,之後話壞晒.....
好運搵到好位,換光管都可能25k🥶
真,不過本身都要有底,見過班學徒廿鳩幾人去讀都可以大半班唔合格
香港學徒8成都係逃避緊生活,我個邊幾個學徒,返工都係得肉體,無思想🤣
宜家請人係睇佢有咩牌,
A牌22-25k
B牌26-32k,
有人肯黎見工已經好感恩,佢識得多野就當好彩
宜家請人真係好難,我只係要求自己識去廁所同行路唔駛人扶就ok
又唔叫係逃避既,好多都係俾屋企人迫去讀,自己年紀太輕無經歷未知係咪興趣姐
老細比次機會。。。做得唔好收21k...
sorry 想問多少少

係咪即係讀完呢個course然後pass咗就可以做水會會員?然後讀埋vtc個72小時水務課程就可以申請LP? 但係我見話要具4年工作經驗
搭單問吓
有鎖匠證書識得開鎖值唔值錢?
一係紅褲仔讀四年,全科水技工證書,完成係持牌水象

一係有工作經驗(你有方法整就得),搵人簽英水會(我可幫人簽),然後讀果個三個月course
1. 筆試 + 實習,加公司信

or

2. VTC EL5103123 + 公司信

工作性質同sub仔係咪好唔同?
sub仔係判頭,有野要整就搵你過黎報價,之後你要諗點做點起貨,
好忙但係好多野學,我建議後生仔應該去sub仔學野先
物管就係做管家,個場有野要整要做就搵sub仔,
負責睇班判頭做野同收貨,平時好hea換完光管抄完電錶無咩野做,
適合需要work life balance既人做
咁你果邊做學徒會唔會都冇咩做冇咩學?
我通常會教學徒全棟大廈既所有系統,
再教佢地睇班判頭點樣做野,
最重要係教佢地點樣同各大判頭同保養商相處,
做工程最重要係識多d人,
你咩都識做但係唔識同人合作都好難會出人頭地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞