有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike

原本早2日諗住去報堂考個電工牌
好彩有睇到呢個post
想問下有冇方法可以唔洗拎A牌而直接攞到B牌?
(直接HD,合格後再儲5年經驗。得唔得?)
因為我見vtc個HD合格後係認可B牌
諗住先讀個毅進(攞中6)然係再上HD
可以,你有ee/bs HD加5年經驗可以直接拎B牌,
我都係咁樣拎B牌
Ching可唔可以講下ee/bs 係咩黎?
細佬仔唔識世界想了解多啲。
ee電機工程,bs屋宇裝備工程,
我之前都係呢個post講解過,
你自己追post搵下
Thx ching!!
其實坊間考牌班係俾O個 D 準備考牌O個 D 人報..

行內叫雞精班
A牌有3種班可以報:
1: vtc電工證書 (讀2年)
2:電工/電氣打磨裝配工增修(安全) (讀20晚,報名需要有3年電工經驗)
3:各大機構電工備試班,讀幾耐就間間唔同,讀唔讀都無所謂,你之後都係要去vtc考筆試同手藝

到你讀完/考完合格就可以拎埋5年電力工作經驗信去機電署申請A牌
打咗去問 話因為疫情關係 所有課程都唔再開班住
巴打想問下咁係咪之前報左名個D都取消哂無限期停課 我之前報左名佢約我八月去面試 而家我都唔知佢點 諗住遲少少打去問下
佢話已開班嘅就會繼續 未開班嘅就唔開住
但唔清楚「已開班」嘅定義係有interview已經當開咗班定點
唔該你巴打咁我遲少少自己打過去問下Fg失業中如果連想學野入行都唔得我真係想死
頂 我都係fg失業
想趁得閒學多間手藝 唔做廢ching
巴打讀咩科 利申三大乞食科 本身SD CV都SD到心淡 諗住把心一橫撈地盤叫搵到下錢 而家真係好不安唔知點算好
同樣三大乞食
今年個市好差 group in小型MNC都遇到gbus嘅人 俾人屈死咗
有冇師兄報左學徒辦事處有收到call啊?
Deadline左未
以我所知未
做緊睇伙 差兩年先拎到b
其實唔值錢 d19興趣班玩下就得
上果幾十堂話自己識開鎖 你敢唔敢講
係! 我有frd 都玩緊鎖!
睇伙條路點行??
坐係到或者咩狗屎野都要做,一啲都唔專。
等夠鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞