有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
我而家做緊物管,見啲師傅做到就死咁
早排申請過但佢打黎話疫情問題要遲下再申請過
見佢官網話學徒署8月2先開番
應該8月2後先再申請過
我六月尾申請的,淨係收過一個電話,話搵到再通知
我reject咗個offer,之後等咗個幾月都未有,自己搵到公司請學徒已經簽約
我依半個月sd左好多都冇回音
可能你自己jobsdb搵快啲
唔係你做到死咪得
你個盤問題先咁多野自己食
舊時做啟勝 番垃圾睇伙佬換下燈 油下油咋
洗唔洗落手?有d咩野真係涉及到電力經驗?
換光管
睇你條路點行啦,讀完個HD,緊係唔洗你落手。
你係師傅仔出身咩撚都叫你做呀,通渠,換門鎖,重之佢地覺得係工程既野就搵你做,大野就外判,所以一d都唔專,電力既野只係佔一小部份。其實簽牌就睇你間公司簽唔簽比你。
果個覺得藍領好易做,以為樣樣都係手板眼見功夫,搞到個市場勁多垃圾師傅。
睇人做 但佢有電野 所以要簽牌都唔難
風火水電囉 係唔專既 讀完HD都有人要落手做
睇下你入邊間野架姐
我讀完HD先至入行做睇伙,
都係要落手落腳通屎渠換光管,
咪當學下野囉
睇價錢做人啦 好pay咪得
mtr hd畢業果班 做站都係做緊呢d野
所以唔好以為hd真係唔洗落手做
你仲未搵到工咩?
我上個星期問個學徒官幾時有人過黎見工,
佢話疫情關係暫時無貨
我講事實嫁,私人公司到到都唔同待遇,同一界畢業同一間公司,做商場同商業樓待遇都唔同啦,只係想講一係做電力承辦商先會專少少。有HD做睇伙佬都叫你落手做咪搵你笨,除非你話mtr clp港燈要落做手就無可厚非,人地真係要你好實務,一級一級咁上。
20晚係乜野黎
但就咁搵公司會唔會保送讀書
I’ve
通常出面做專一個工種,學識先行去睇伙就好d,睇伙樣樣理,又多數判出去,好難學好手藝,例如chiller大機大修判出去,d判頭起貨,你大佬叫你去收貨,你唔識就好易比判頭玩古惑野,一開始就睇伙起步,就一定要係咁讀書上去做揸筆,唔讀書又本身冇專項技術去撈睇伙,好易高不成低不就
自己同公司傾就得
其實HD係今時今日都唔係咩高學歷,落手做既HD大把,冇話睇伙HD要落手做搵笨既不過有d公司有HD已經做Ae都係事實
我都做過HV 都做過睇伙 睇伙都係你講既唔洗落手做 都試過落手做 姐係都係換下燈果d 又唔算搵笨既 解決到問題就得 最緊要係份人工對得住就得啦
mtr 班tech 入職都hd 落手做都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞