有無人係做水電?

831 回覆
57 Like 11 Dislike
唔駛擔心,我呢度都有2個鐘食飯,你可以慢慢食
優質
有2粒鐘抖下氣好好
想問下宜家BSE學徒係唔係已經冇政府津貼
師兄,唔好意思想問下學徒有冇話係邊搵VTC定機電工程署?想入行但係白紙一張。明知28歲了想搵快方法入行
想問師兄最後報左乜?
師兄可唔可以介紹下
你可以去勞工處或者水電公會度搵睇下有冇人請學師 應該唔難搵因為好多年前開始冇乜後生仔入行 個個走去曬去做sales
巴打 仲請人嗎想轉公司
Tg了你
前排請左連登仔了,暫時唔駛請人
巴打你想做學徒可以上vtc報名先
本身係bs sub學徒 麻煩晒
B 級電力工程
B 級證明書申請人必須具備 (a) 、 (b) 、 (c) 或 (d) 任何一段所述資歷和經驗:

a(i)
已完成一份根據《學徒條例》(第四十七章)登記的電器安裝工匠、電業工匠或電機工程技術員行業的學徒訓練合約,並合約,並

(ii)
持有由香港專業教育學院頒發的電機工程學高級證書,或具有相等資格;及

(iii)
具有最少 2 年的電力工作實際經驗。

b
持有由香港專業教育學院頒發的電機工程學文憑,或具有相等資格,並受僱為電業工程人員最少已 5 年,其中最少 2 年包括電力工作實際經驗。

c
已持有 A 級證明書最少五年,或已具有持有 A 級證明書的資格最少五年並

(i)
持有由香港專業教育學院頒發的電機工程學證書或具有相等資格,且具有最少 3 年的電力工作實際經驗;或

(ii)
具有最少五年的電力工作實際經驗,且已在一項由機電工程署署長認可或主辦的考試或行業測試中取得及格。

d
具有相等於 (a) 、 (b) 或 (c) 段所規定的資格及經驗。

想問下如果得電機工程學文憑,唔係hd ,有5年經驗,係咪都合資格拎b 牌?
同埋我想問佢個電力工作經驗,係由拎到dip 開始計定點?
想問就咁入行做學師唔經學徒事務處得唔得?
電氣佈線工學徒 係咪都可以做夠5年簽到牌?
1. 係
2. 呢個聽過唔同版本,最好都係問返 EMSD
香港制度問題,醫生得港大中大,考唔到就冇,工程佬外行人都入到黎做既,反正香港工程=起樓,全部都係table N展
外國N展個訓練真係教解決問題找出問題,香港個d做文件
制櫃個d已經叫電器佬了
技工做到四,五十體能下降好難捱,又易走身傷,用腦既工先可以做得長,當然要睇自己價值
宜家物管大把人叉到CIBSE
垃圾人事部,HD學徒都可以話學費貴,有d垃圾公司請技工學徒都話學費貴,食屎啦,part time day職專證書先1960一年,四年8000蚊都唔洗
水喉匠d人用黎打飛機,人數少同難考唔同架,醫生讀既書,學既技術,水喉匠有得比?
Lm
屌佢啦,學徒本身都已經有補貼
所以咪話佢垃圾lo,d公司真係食到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞