有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
係呀😝
其實有得用shopify就最好用

近排有個女仔friend 都搵我整賣sleeping mask既ecommerce website. 連埋backend有direct sales /kol referral tracking

我都係叫佢放棄tracking個part
自已用wix / shopify 算
唔通下下update 個frontend 都要搞著我咩

btw 你講要自已摸既野係好基本
本身創業係唔易好多boring work
其實你上面果個comment係一個定論,我睇到呀,但可以覆呀咩呢?
係架,所以我係話同我part會贏硬架啵...
加個🙏🏻就當有禮貌
帶風pr?唔係好明點解pr要帶風啵
我係小朋友呀,小朋友先會有dream架嘛
試下玩下invision 呢類tool 啦唔駛coding 就砌到下prototype, 至少visualize 到個idea 唔係齋鳩up
明你話唔係樣樣野都自己學,但連最簡單prototype 都起唔到你自己都說服唔到自己市面上點解係你跑得出啦
由於我係freelance既關係,所以借唔到錢😭
I大思維係唔同啲

當其他人係傻
我強項,我依家會答你就係覆晒你地既msg盡答你地既問題,但都明知唔會搵到partner,仲要個個都唔係覆得你地短,或者你會話係on9啦,但我覺得呢個堅持都係我長處之既

明白你既堅持程度 互相認識加深了
上面啲巴打Chok緊料🤡你覺得我仲會講?🤡
睇到佢回覆,應該seo 係咩都唔知
平時有用下 ig咁,搵”KOL”幫手出post,笑Q死
唔好再推 唔好再理佢
冚緊熱門堆重要Post
講起傳銷...最近amway幾個唔同人都有搵過我😂😂
上面好多巴打都有講 我用第二個角度講兩句啦

1. 一個active 既it 狗平均一年都有兩三個人話有橋一齊夾

你要impress 到佢地點解同你合作 (sorry 係咁唔公平 鬼叫香港少it dog )

2. 你要砌個run 到既app 好多時係要多過1個 skill set,

software engineering 係好細分既行業 如果你期望1 個 technical cofounder 可以幫你睇晒唔同component
佢經驗多數都夠佢起碼搵4-5萬一個月 你自己計佢既opportunity cost

3. 通常一個it project, development 佔既workload 最大

雖然 Workload 唔代表對你business 既貢獻
可能你個idea it 只佔一部分 但事實係it dog 要砌好多時間去build up 一個robust 既 system 佢自己會考慮值唔值得做

4. Manage expectations
講咁多都係想你調整下 同埋知道點解咁多人屌
絕對唔係叫你放棄 只係你要拎啲野出來impress 下人同你合作
同埋要清楚知道一開頭你個system 只會係一個 prototype 唔好expect 1個 it dog 用part time 時間會砌到好完美

利申
it dog 自己開緊間 19 vendor
個人能力同財力都無
得罪講句,連表達能力都好麻麻
CLS 呢個樓主好撚恐怖
就算你最後成功左,強國過2日立即抄走
而家大把驚天idea 有強國版
你個女仔朋友問既野我都有問過相關人事,給論都係自己摸Shopify 仲好
😊
3. 咁祝你釣到嘅it朋友真係幫到你
Technical founder 寫個app得一樣野做? 一開始user research, wireframing, information architecture, interface design,之後做frontend backend, user testing.有咩bug仲要keep住修正
由data science 橫跨design再要識it野,請問點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞