有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
零售sales同marketing經驗應該完全唔關事

但可能佢有驚世idea呢
其實好多人都好搞笑點解個個都要講「肯定到回報」。依個世界好多野都喺無包生仔架啦。當年早幾年讀緊大學,咪又喺乜都無咁4個蛋散一齊create startup. 間公司到依架都仲Run 得好好

所以樓主,有創業之火就要堅持落去,第日搵到 partner 要好好對佢,唔好當佢傻仔,用完即棄。

加油

#71維園
佢太自視過高

冇學歷冇經驗但扮獨到

自我中心又扮曬虛心但唔受教

做sales 下把位train到咁

咩中東佬tinder呃下mk妹就得
正常少少既女都分硬手
更何況講錢做生意

讀下書學下做人先
原來marketing對你反講只係sales..?
咁social media content, ad, market research,相同片呢哦係乜野?
我可以包攬晒所有social media既相同片,呢個係我專業範疇,真係只係sales?
你咁嘅背景,邊有人想同你創業
我不如搵返三大/外國U啲朋友
可以架,咪簽合約因為大家既努力而所產生既所有利潤share咪係囉,唔好講到我剩係要人做白工喎
多謝鼓勵😭😭😭
我唔會當人傻仔呀,因為我之前先俾人當完傻仔黎

維園見
樓主 留TG ?
我有錢 有Skill
就係差一個idea
點解無啦啦變左做廣告公司...我就係喺呢行見到死緊,但你叫我走番呢行開公司😭
樓主加油呀 呢度d人on9啫 祝你早日成功
問題係你乜都唔識
Programming唔識、UIUX design唔識
咁做咩同你夾 點人做嘢
落手個個仲要份一杯羹畀你
周街都有人話自己有idea. 但從來唔 evaluate feasibility. 另一句 我唔識所以先 揾 partner.
當然好多 IT 狗 唔肯行岀第一步岀去見下人。學習 presentation.

但其實成工創業撚 都只係 problem solver. 好多野都唔識。 不過肯不斷自學, 學習解決問題既方法。包括 business or technical side 既野. then make it happen. 而非灘大手板。
睇曬成個post好有感觸,記得2年前唔知邊度嚟嘅膽去創業,而家打工還債,不過冇後悔過
真,水尾。
但你依家似係喺70年代叫人keep住穿膠花唔好搞其他野俾人呃

其實,俾人呃都係經驗黎既,一定有野學到架
你講呢啲,一個普通programmer/ designer都可以自己做
做咩要同你夾
整app呢啲一係你識design,一係識programming
唔係冇人會同你一齊夾
除非已經做大咗需要其他才能嘅人姐
因為我都有橋 我都想人寫
又無biz 底又無it 底又無錢
唔知你想點
agreed

無degree 已經當你英文麻麻
又無特出background
叫人點信你R 到funding

利申 幾年前係linkedin 識人一齊搞過startup
partner 都係做過bank 有network
體會到搵investor 都係要搞關係
我專心搞app+ backend搞prototype
巴打我知你講乜,但我唔會選擇你講果個方式,原因係如果所有野都要自己慢慢學...咁其實機會就走左,我4年前提出個idea,因為當時真係只係9up,然後隔一年出現左,而我相個喺密集成市會慢慢普及
基於呢個經驗,自己摸得黎我搵到識做既人做,其實會更加事半功倍
不過,方法有好多,我只係選擇同你果個唔同姐,多謝巴打提醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞