有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
問心 你係呢度講幾句野又乜都無得睇下點會搵到?
你一係自學先,例如用abtitu自己砌個型出黎試下,咁你起馬都會說服力大d

人地寫code幫你實現都係對你既一種投資黎
就睇呢個回覆
樓主你呢種包拗頸態度
用笑笑笑敷衍
唔正視自己不足
想創業成功真係忘想
咁你轉去做吓business sales先啦,賣luxury同做business個mindset爭九丈遠。

老實講買得luxury果堆人入得來純粹睇你擦鞋擦得夠唔夠令,令嘅未買囉,佢地根本唔care錢。

你用呢套邏輯做business sales你點sell個potential investor呀?幫佢擦鞋話你好有taste,個idea一定賺大錢咁樣呀?咪玩啦。

你要分析,要理解個business model,要俾個investor知佢投資嘅話,個ROI有幾多。班investor大把sales approach啦,佢地要睇到嘅係行得到有錢賺嘅plan呀,唔係你呢d空口講白話乜內容都冇嘅奉承說話呀。你以為呢班investor同班買luxury嘅心態一樣呀?

依家就係同你講investor唔係你死lur就r到生意㗎,返返落地先啦,呀上流luxury sales
Sales 格現形

唔好睇咁多富爸爸窮爸爸喇
無錢, 無關係, 自己唔識起樓
不如一齊估下佢個idea係咩

可能係佢既工作體驗得黎,俾「皇室」call service用,襟個制全世界靚女送到府上

收番年費一百幾十億,實fat fat,有冇IT狗跟機?
佢講左好多係office bnb
sor我冇追曬po
自膠
呢個仲好搵啦
負評多撚到

你講得呢D證明你根本唔識搵投資者,啱Feel既咩都唔使,你把口講出黎啱聽就會比錢;唔啱Feel既你日日賺緊幾千萬佢都唔會投錢入黎。

個投資者可能要你51%股份,然後你買支原子筆都要你申請2個月後先批$5比你,一切比人控制住晒,你想做咩都做唔到,然後俄星期開會問你點解仲未賺到錢?咁比錢你我不如要黎買股票仲快有錢回,個個星期比人屌老母但又綁手綁腳咩都做唔到。

投資者日日睇幾十份計劃書,個個都叻過你,點解要比錢你?所以其實只係講運氣,你不停搵唔同既投資者,睇下邊個On9 肯比錢,這才是正確方法。因為90%以上既呢一類有idea 既投資都係垃圾,最後都係使晒投資者既錢,一毫都賺唔到,你知佢知單眼佬都知,佢都係賭一賭,賭錢最重要係感覺,開心,所以你講得佢開心就得,計劃書無撚用的。
無tech底 又無讀過business 憑咩要人同你合作?
利申 創業撚
無底都唔緊要 fine
佢最慘係連錢都無呀 只係得條橋同埋所謂既寫doc 撚下fb ig 搵人
仲要個product發晒行有利益先有得分

賣luxury講到自己好識business咁,睇落去原來乜柒能力都冇。

講到好似IT人就肯定係唔識同客傾,唔識同人deal咁。大撚把識dup code有idea識同客傾business嘅IT佬啦。

個idea係咁掂賺撚硬嘅就借錢請IT人搞啦,到時寫完發咗達大可以一嘢飛起個dev自己食晒。依家自己唔肯take risk就上來請免費勞工,落手做果個食晒所有risk。衰咗樓主最多講句唔好意思下次努力,但個dev就食晒時間成本,做條撚咩
我相信每個IT佬心入面都有幾個ideas 係懶得寫
你覺得developer 出身就一定唔識寫proposal,做marketing...?
老闆/拍檔只有三種,一就係出錢冇能力,一係出能力但冇錢,一係又出錢又出能力。就真係未見過冇錢又冇能力既,咁點解要同你拍檔
影結婚相想唔俾錢話當幫個攝影師做宣傳啲friend
i大仔係咪做慣咗free rider,乜都無發老闆夢真係忽上腦
咁你都明白 idea 唔係只係得你諗到

咁其實如果咁肯定。比少少錢揾人寫個 MVP 都係可行方法? 不過小心比人撚狗。
各位稍有技術少少既programmer/engineer請留意

我地苦練咁耐既功夫, 無必要去為左呢d無成功創業背景得把口,覺得自己有個idea就可以發CEO夢既人去賣命

sell idea, 寫proposal, R investor funding 呢d濕尻野 只要我地想做 一定做到, 唔洗比位呢d人入

關鍵技術係我地自己手上, 比d自信, 自己idea優先啦, 無必要為他人夢想賣命

如果大家有idea而懶得做呢d野既, 其實可以出糧揀個打得既sales佬幫手, 記住我地先係主導者
出黎淨係做backend/frontend 一面 既junior p仔都3xk,宜家仲要同你full stack 砌隻app 出黎,你自己計下IT人成本幾多。

就當你係勁係有能力,咁都畀d 實質野黎睇下。畫好左business model 寫好左b plan砌好左pitch deck 未?又話visual 野你搞,咁有個app 既design 未?有曬d 圖、component 未?

你有齊呢d,show 得到既,起碼show 到你準備好參加d startup funding 比賽,有機會攞番十鬆d 萬seed fund 分下畀IT人先。

仲要贏唔贏好睇你點present,ccmf 次次都多人報到仆街,你個idea 真係夠人打?你真係pitch 得到d judge?

一個識做砌doc 識pitch 既人絕對係有用,尤其攞funding 黎計。做到incubatee,起碼rpspc 可以幫到你請多兩隻IT intern壯大條tech team。但如果你既能力連去拎seed fund 做incubatee 都唔夠力既話,我見唔到有邊個IT人需要你。

香港創業話無資助都唔係真係完全無,但老實講睇你講野同態度,我會懷疑幫你整app 隻IT狗都pitch 得好過你,起碼畀judge 問尖銳問題既時候佢唔會串柒柒先。
呢個世界好多人嘅邏輯都係咁,吹到唔跟佢就會冇咗宣傳/發達嘅機會。你拒絕佢就係你冇眼光

殊不知d所謂idea本身都已經出到成行成市或者已經過撚晒氣。年中聽唔少呢d我有新idea嘅9upper,你同佢講已經有或者冇行,佢地都會唔信嬲嬲豬,個個都當自己新steve jobs
佢地會嬲返你轉頭,好似係你阻佢發達咁
樓主你連一個連登post都搞成咁,仲話咩幫人搵投資者,你都係收一收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞