有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
其實好多都係抄外國既idea 再localize
樓主真係明先算
1. 不妨學小小prototype 至少都畫下d workflow
去實際d思考而吓你條絕世靚橋 係真係咁想像中咁勁
唔好諗住話自己唔識寫code就乜都掉俾it
好聽叫搵partner 唔好聽叫搵水魚
你當夾band 主音唔係落手玩樂器個個
但佢都要識樂理 最好係要識得最多嘅野 先夾到樂手
與其話我想呢個位blue d, 不如直接叫樂手講試下咩chord
識唱歌嘅人好多 但帶得好個團嘅主音好少
而有靚idea嘅人亦都好多 上面講咗咩你自己諗下

2. 不妨拎portfolio俾大家睇下 你有咩實際嘅才華
玩剪片玩到識飛?有個好強大嘅network?
你簡人 人地都簡你

3. 打兩隻字就好攰 challenge你background只係普通sales 你就發脾氣
你想present咩能力 去說服睇到你個post嘅it朋友?
完全同意晒巴打你講既野,that’s why我想搵partner做個原型,不過包括你同埋前面都有啲巴絲話有呢啲app builder,我諗可能依家偏向呢個方向做🙏
同埋多謝晒你既資訊呀
Marketing 唔係特別掂
Pitching 又唔知你掂唔掂
UI/UX 你又未冇做過
寫 proposal 寫到技術嗰部分又係靠 technical cofounder

講真,你個 idea 唔會得你一個諗到,但就咁睇個開局,未睇到你比起其他人有咩優勢
勸it9 保障自己
比人呃過寫prototype r完initial funding就話唔做走咗
識兩個fd 港大CS master
幫人砌完web砌完app揼埋個system
兩個月完左project即炒仲要出唔齊糧
個間仲要係香港都算大嘅慈善機構
奉勸上面個班唔好將自己個底咁快講晒出嚟
咦,多謝你既資訊,咁幾千一萬我仲有,可以搵人寫,不過我會睇睇啲app builder先,唔該你🙏

又一個吹水佬
同你做partner既人真係慘
做prototype 對我黎講只係一份freelance
initial funding 有錢分當bonus
我既consultation offer比人ignore左
會扮睇唔到🙏🏻🙏🏻🙏🏻
文又唔得
武又唔得
咁人地點解要同你合作
你講緊個堆野係人都識做仲可能比你做得好
感覺樓主一係小朋友 一係帶風pr
我都會做proposal, social media update,同埋搵投資者

上面重係到吹水
同感
恐怕到時想出款特別啲嘅 social media post
又要靠 technical cofounder 出
一句「我唔係 technical」就 free ride 曬
開始露底了
上嚟連登問真係笑撚咗,出去識多啲真人八下啦
樓主覺得個idea咁可行

有冇諗住借錢搞
1.多謝你真心建議
2.我上面有覆到
3.我present我既能力唔會喺呢度話俾你地知
有興趣既朋友可以私下傾,覺得唔岩就算,我都係姜太公釣魚心態
見到你話決定用app builder呢句都知你收得皮
不如講下你做左幾多marketing research
定係純粹你一相情願覺得有得做

你又話你參與過大型廣告製作,又不如講下你參與係邊part,有啲乜contribution?而個啲contribution 係prove 到你係有料嘅,而唔係拎個project 名擺落自己到就好似好勁咁,如果係咁我話我參與左Facebook / Google / Apple 嘅發展同製作都得啦
可能係架其實
岩呀,就算係都唔會喺呢度講
建議你搞間傳銷公司,拉下線,sell 夢想,乜嘢財務自由呀咁,仲容易搵錢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞