有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
part佢時你唔係股東?咁你partner都幾賤
真心建議既屌當然歡迎,我多謝你地都黎唔切tim
人地要扮姜太公啊
唔想比錢搵人寫咪自學
又要無錢又要搵人免費做
會唔會諗多左?
小弟寫APP寫左十年,呢D乜野有IDEA但差個人寫APP真係每年都有幾個人搵上門,但老實講好多真係得把口。
有錢 / 本身有D資產就唔同。好似之前有個朋友係屋企有廠印T shirt,想轉營就有合作下。 有少少錢都話當做freelance, 其他乜都冇得把口真係採你都傻。
點解啲回覆咁認真
篇野一年前睇過
你重開個post, 第一句講左自己會付責做D咩/付出D咩先, 再講你想搵咩人, 咁可能少一半人打實你.
類似既post一年見唔少
每次睇到就扯火
好多巴打應該都睇到好勞氣
每個月都有一兩個咁上下既po同一兩個咁有「撚頭」既聰明仔
真係分唔出潮文定真心
求Unity C# programmer
https://lih.kg/1176472

上年既冠軍作 今年呢篇有冇得挑下機
係咪個idea又唔可以講出來俾人知, 知左就俾人偷穚咁?
樓主明顯睇咗好多個啲乜乜成功學、創業者心態個堆野,又見到好多馬雲, Elon Musk, Mark Zuckerberg個啲勵志野,就想搞科技創業,但事實係科技創業唔係得個心態就有用㗎,要識tech識人,好多野唔係成日話堅持努力,明天更美好就work㗎.....

Mark Zuckerberg搞facebook初期上晒常春藤校園報,先至吸引到全Harvard最勁嘅IT狗同business精英eg. Sean Parker, Eduardo Saverin同佢一齊玩,最尾先做到咁大,前提係Mark Zuckerberg本身仲係天才,17,8歲已經比Microsoft高薪請,樓主真係要諗清楚自己有乜競爭優勢搞科技
寫app 時辛100hkd 有興趣既pm
覺得自己懷才不遇既i大真心恐怖

得樓主諗到 班三大商學院個個都諗唔到
咁果個離譜好多既免費寫game
依個衰衰地都係寫app
雖然本質一樣咁on9
樓主仍需努力
推 7.1大遊行 tweet國際戰線 黃色經濟圈
人地識食腦係idea man
又serve過中東皇室賣冷衫同玩過ig
我地依D二打六算係咩
梗係唔可以講出黎
依個真
但睇落去樓主啲答法算係比較正常嘅一個,唔排除係苦肉計
其實講到尾,都係一個錢字講曬,無技術無錢真係唔好同人講開project
宜家邊洗識code做prototype
大把做假app嘅tools
你條橋係work嘅
好快用prototype line up到你要嘅人
你唔識tech 唔係問題
前題係你要有一個獨有才能
先吸引到你所需嘅人同你埋team做野
呢d就夠
以上講緊嘅係比錢更重要
因為你用錢都未必解決到上面問題

打得急好多錯字
希望樓主明白
通常呢啲Post都係
1。我有Idea
2。搵人寫Code但無糧
有番咁上下既 IT 公司
手頭上都有六七隻 有機會賺好多 既 Project
同常備崛頭掃把送人走。

老實講,年中覺得自己有驚世 idea 既人唔少,
我地自己都度 d 出黎放雪櫃。

見得多就好快 evaluate 到
邊 d 有勝算,邊 d 無。

唔係話勝算低就跑唔出,
但有限既時間內,唔會投資落去佢地度。

VC 個準則放番落 it 人 睇partner 要求上
係正解。

唔係睇你唔起,
係呢個社會有以為自己有驚世 idea
搵笨實既人太多
其實我地都有足球同股票tips
不過就無錢買但係有幾十年睇波心得
想招partner科水
都算係有idea
乖乖地比錢請人 咪佔人便宜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞