有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
香港地少人多,難以向上爬就係人都知
但係有無諗過識寫app既你其實喺依家呢知世代係好有機會?

你只需要一個好既idea加上你既技能
就有機會逆轉你日日需要番工,拎份底薪呢個情況
當然,初期呢件事一定係大家親力親為

但係我相信機會係留俾準備好既人💪🏻

先自我介紹:
3字出頭,I大畢業,完全無business底,但近年邊做邊學
發覺就算有想法都無力做出黎(唔識寫app/program ,無錢請人做),但眼見現時商機處處,唔忍心再錯失機會

現正邀請有心創業,想試下打工以外既選擇,歡迎認識下,出黎飲杯coffee傾傾

利申:唔係要sell你俾錢,純粹想搵同好一齊創業

有興趣既手足麻煩留個tg傾傾
樓主你走先,我幫你擋住
介唔介意講下點解....係會寫app既人都唔鐘意咁定係其他原因?

P.s 唔好意思我唔多上連登,可以得罪左各位,但都希望有巴打可以教一教路😢😢
因爲無錢但想搵人part呢下已經會比人狙擊
原來係咁架...我當搵人溶資咁諗咋,sorry我路知道咁樣係冒犯左寫app既人才
太空咁大,各位工程佬有冇諗過要開托宇宙嘅商機?

召喚各位識整火箭嘅巴打,一齊開托太空礦業,唔洗再打工受人氣!

利申:冇錢,唔識整火箭,但我可以出idea
咁當然我開得post唔係要搵人寫一隻市面上見到既app啦
我係眼見喺共享經濟之下仲有啲裂縫位可以插入做啲野姐,不過any肥,樓上有其他師兄已經透露左唔歡迎人地咁樣搵partner, thanks
其實除左idea,我仲會負責寫proposal,做marketing同搵投資者既,一盤生意唔係有個app出左世就會識自己郁

如果係你咁諗,個個都係Elon musk啦...
咁你應該係搵左投資者先再搵人幫你寫apps
你條idea係堅得實有人投資架啵
其實我做過research既,搵投資者之前要實行左某部份野,例如:proposal,公司短中長期發長,依家行成點,預計要幾多錢用幾耐時間做到咩成續,係咪on track等等...
投資者俾得你叫投資者,係因為佢地會望有回報,只要起左個頭俾佢地知道你講既野係可以實行到,要拎錢唔係問題
大把例子...Tesla, space x, pdd, Uber, 等等,以上無一間唔係起左個頭先...
當然我唔係話我個idea一定可以做到佢地咁勁,只係,app係一個輔助,要配合埋marketing...business planing 等等...
如果你講到個app只係輔助咁簡單,咁點解你個idea唔可以吸引投資姐科水先,然後再用筆資金請人寫app?
既然你係睇完我上面果段野先再咁樣問我,咁我只好答:我無能呀,對唔住呀咁多位,咁我直接搵錢再請人啦,唔該晒🙏
如果你IDEA 唔WORK 寫APP 既人白白付出左時間, 而你係冇任何損失
會有咁天真既人幫你
市面上好成功個啲案例係發起人身邊或者自己係有投資銀行既NETWORK
一係要實幹5-6年發展業務
真係寫APP 條友有機會5-6年都唔會有糧出
重要幫你UPDATE 搞MAINTENANCE!?
會唔會有咁既人呀
咁又唔洗對唔住既
我都只係走黎搭下嗲

如果你個idea要寫既app唔係太高要求唔需要燒好多錢既話,咁不如直接請人做,第時賺錢你仲唔洗同佢分啦。

btw我都有個創業大計,idea已經諗好,有無巴絲可以出鋪位?
即係咁,我都會做proposal, social media update,同埋搵投資者,我認為你講到好似我剩係出左聲叫人寫app我再等收錢,咁樣似乎你都係睇少左寫proposal等等所付出既時間

我係搵人一齊創業,唔係搵人同我一齊自殺,我自己都會用時間賺錢生活,同樣我唔會要求個partner工都唔做就直接當呢個創業好快會有錢番,大家都係傾個時間表,傾個project方向argee左先會做,而唔係我要搵人免費幫我打工,可能我上面表達得唔好而令大家誤會左啦
多謝你意見

巴打你要巴鋪位係要幾大位置?
我或者可以試下幫你搭路
多謝巴打袋錢落我袋🙏🙏
講真,我都試過part 過個好sell 得啲人做startup. 當時訓晒身整左成個 backend , frontend, mobile, algorithm full stack 做晒咁滯。但後來佢拎到錢就一腳踢開你。IT 人 part business 人先天就好易俾人搵笨。明明咩都係你做晒,但見 VC 時都係吹水友講野多,外面人以為講得多果個就係識野果個。一開始時呃IT 狗免費幫佢做野,到拎到錢時就一腳踢開你請過第二個,根本係冇本生意。所以我決定之後無論其有幾好idea, 除非係自己鐘意做,咪先冇錢都係冇計傾。

其實個個人都有天花龍鳯嘅idea 嫁la, ideas are worthless, execution is everthing. 貼相嘅website 幾百幾千個,點解最後係instagram 跑出? 咪又係execution.
我係一個被逼害就黎告急嘅黃店老闆,你問我答
https://lih.kg/2085305
有Point
要1000尺 油尖旺
idea我有,proposal,marketing果d我都會做 , 但我無錢租鋪.
而家我爭人免費出間鋪
聽見你上面既經歷我就明點解你會咁樣諗了,當然你既經歷係一個好差既經驗啦
我岩岩都經歷左同partner夾野做,乜都係我做晒而佢連佢整身應該要做同埋佢最叻果飯佢都無做,所以我先唔諗住再俾心機落果個business

而係自己先諗住再重新出發做第二啲野。

ideas are worthless, execution is everthing,你呢句說話我同意一半,因為你識解決問題但你無idea,或者無諗法,其實同一個工人無分別,而唔怕老實講我本業都係(freelance幫人解決問題)做execution,而我正正係呢幾年見盡太多剩係execution既人慢慢被淘汰...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞