有無識寫app既手足有興趣創業...?

288 回覆
6 Like 381 Dislike
我都有間網店,雖然唔淘告急,但當用錢買左批貨囉,無野既
1000呎就幫你唔到,但我有朋友喺tst生意,地鋪黎,可幫你問下既如果你一個connor可以頂住先既話😂
其實作為 一個non-technical cofounder, 識寫proposal 真係唔係最重要,最重要係你 sell 唔 sell 得。因為係早期人手短缺嘅情況下,sales係你, CS 係你,account 係你,送貨都係你。non technical cofounder 係角色就係頂晒公司所有日常業務等 technical founder 可以專心開發產品,同埋佢自己要有極強嘅networking 能力搵到funding. 寫proposal 嘅能力係次要,任何稍為有質素嘅VC 都知道份份proposal 都寫到自己係下一個 fb, apple. google la.
所以咪成世都死窮L囉

人地全部都係冇錢先創意致富

窮閪思維 要儲錢 有錢先創業 到你有少少本又唔捨得創業最後走去結婚 做樓奴 咁就柒足一世
你分析得係無錯呀,但係師兄你或者太著重technical founder...我舉個例:
假設我專業係會計,我話我只會focus公司既會計,其他人要幫我頂晒所有其他既野,你會唔會都覺得唔fair?當然我會盡我能力line up專業上所需要用到既人腳(前提係要大家都有同一個goal)
因為我相信每個範疇都會有佢地既專業,even你話送貨都有,因為我間網店之前批貨正正係我一手一腳上客屋企而只係收$30運費,但講緊啲貨有啲係十幾kg,為既就係試行下香港做唔做到上門送貨而唔洗運費。
所以我先話送貨都要係專業

而且搵所謂既投資者之前,其實香港有唔少start up funding可以申請既...果度都可以令公司行到半年-1年既...
不如你換個角度諗吓對於一個識寫app嘅人你有咩用
出錢請人寫最快如果你條q真係work
我睇唔到啲人有同你part嘅需要

人哋可以解決app技術上嘅問題
但巴打你強項係邊部分?

如果你話你已經有筆資金等住用 隨時可以上馬 又或者你有好多唔同嘅connection 只要大家走埋一齊就可以事成 咁又唔同

香港創業成本 生活成本咁高 不如考慮換個地方先再諗創業啦
當然人各有志,唔係想係到趕你客。只係我見過太多IT 狗俾人呃,作為it 狗一份子,有啲地方係不吐不快。

只係想同各位IT 同行講,如果你係一條有能力嘅it 狗,根本唔憂冇工做,亦都唔憂冇有idea 嘅人想搵你合作。如果你想創業,你一係就自己出黎做唔好靠啲MBA吹水佬。如果你驚自己sell 唔掂,就睇下對方除左idea 之外仲可以contribute 啲咩。最後,多多少少都要對方share 番啲risk, 唔理金錢定時間上。屈佢一開始買部新電腦俾你都好。如果佢咩都唔想出要你免費做,多數都係信唔過。要記住你嘅時間同技術係你爆左十幾年肝捱出黎,唔好賤賣。
如果佢本身唔想打死一世工,想喺打工時都睇下用自己專業可唔可以有可能發展到自己都有份既business,當然講到明話創業,會有一定風險,但呢個風險我係會同佢share,而賺錢都一樣啦,所以先叫partner

大前提係,佢有唔甘心現狀,想有改變既心態先岩,如果唔係對你黎講永遠只係人地搵緊佢笨
補充少少,唔係惡意,只係你諗吓如果你想part一個IT人,你有咩吸引到佢part你而又點guarantee你partner會有相應回報,例如你好presentable?

同埋唔係呢個討論區啲人mean,只係正式人見到你咁樣講心裡面都會係咁諗,只不過面對面時唔講出口
你嘅睇法其實完全無問題

唔好話新電腦咁少嘢,靠你打大佬嘅情況下,你話要條海底電纜都揾俾你啦

創業就係要各自分工清晰,如果仲要斤斤計較邊個fair啲,咁唔好創啦,打份牛工夠鐘就收工好過
睇左咁多comment似乎呢個係相對上比較可行既辦法

但係好似話寫個app要6位數起?
或者你強項係邊?人脈?sales天才?
唔一定要睇你搵咩人同埋emrequirment
如果我有舉筆資金用我,我就請人啦
Connection我唔敢話自己有,但係我依家係要line up同路人走埋一齊就真係成事

最後你果段:我換得地方果陣就係移民,而老實講香港創業相對外國易啲,不過辛苦啲就一定既
你有無同partner簽合約吖? 講明啲錢點分 合作模式係點?
呢樣就校係要白紙黑字寫明啦,佢唔洗簽我都要佢簽啦
我會話好多投資者係睇你實踐咗個計劃未多過你份”下一個google” proposal 因為佢地想睇到你實質有無market (有人用緊姐係有市場價值 同 易比人睇到成效 )好過聽你吹到自己個project幾撚勁
知道你唔係惡意。

但係講到時創業,當然無野係可以guarantee啦,而係搵緊有同好既人,大家出到黎我會present我既idea,覺得可行既咪再step foward囉,如果唔係都無野架,杯野似我俾埋錢都得,佢只需付出一個meeting既時間,到時唔岩無蝕底
咁都比人踢開你? 你正常有一定公司股份/ 某個數號錢
我明你意思呀巴打,不過我打字打到有啲累了,明既就明啦
當時年少無知,同個frd 揼個prototype 拎funding, 開始時公司都冇都唔好講咩合約la. 同埋當時係外國,唔係個個國家都好似香港咁容易開公司,有啲地方手續好繁複。
你有錢請人 同你有錢揾人一齊搞個app
根本係兩個唔同情況

如果你認為嘅創業係可以用錢買到人才返來 咁你都唔會做得長遠
因為遲早被人挖墻角

創業開頭都係捱打緊,咩都係錢,唔係你出就係佢出,兩個人意志稍微唔堅定,2,3個月都頂唔順啦

我相信你出發點都唔係壞嘅 但唔實際 亦好難成事
以為抽緊Brian Cha
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞