it 界討論區:你咪又係一隻it 狗(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Ive仔 入老電做p 待遇好唔好?

老電出名閪

老電 係FG必經之路
其實香港既software vendors 都好少會做unit test?
做過兩間都冇, 次次改野都驚整壞其他code

老電出名閪

老電 係FG必經之路

其實IT呢行唔洗諗咁多,FG搵間大既IT公司做,1年後再轉工就係
千奇唔好望佢會加幾多人工比你
唔洗OT+有病假+睇病唔洗錢已經可以去馬

老電出名閪

老電 係FG必經之路

其實IT呢行唔洗諗咁多,FG搵間大既IT公司做,1年後再轉工就係

福利至少 有醫保,12日annual ,買電話,演唱會有折頭 人工就唔會高年年加幾舊 入去做P應該要收call 捱1,2走差唔多
你地覺得personal website同github對搵工有冇幫助
你地覺得personal website同github對搵工有冇幫助

...

老電出名閪

Ic 咁apply 中原地產算,都係做p但應該好過老電既

香港太多人識website,已經唔當係skill
github你指識用github搵lib? 個人覺得係香港用唔著

...

如果你有contribute opensource project,
又或者自己d project夠厚面皮擺上去,
唔係冇公司睇過github profile之後approach我
呢個係工搵你嘅玩法
當然你份CV都可以擺埋你github acc

香港太多人識website,已經唔當係skill
github你指識用github搵lib? 個人覺得係香港用唔著

佢一定係指opensource contribution, 又或者證明自己識用git
不過我同意香港用唔著, 因為用呢個方法搵人嘅多數係外國公司

...

如果你有contribute opensource project,
唔係冇公司睇過github profile之後approach我
呢個係工搵你嘅玩法

自己既website太易玩
用wordpress都得
除非你租個SERVER番黎由0開始DUP開自己個website 再SET位俾人地都可以經你個網整佢自己既WEBSITE
it狗留名
有冇老電員工相認

老電pm team卒仔路過
不過仲差一個grade先升做assistant project manager

pm team有咩搞
做緊sa日日鳩hea好撚悶

sales拋隻job黎之後要開會, 整document, 畫network diagram
叫engine幾時落去整
不過人工一定唔夠SA高
利申: 好後悔無由ap做起, 13年同期畢業搵到25k以上果班都係ap做起

差一個grade apm都無25K

我上份工唔過20k, 跳黎老電佢加左3k比我先過左20以上

做到咁上下跳出去做pm

老電 格言想高人工 要跳完再入返去

的確有唔少呢d人
但跳出去都要係做大公司 (有唔少manager跳出去再返入黎就升做vp)
如果你跳出去做埋d細野 佢未必會請返你

...

呢個係工搵你嘅玩法

自己既website太易玩
用wordpress都得
除非你租個SERVER番黎由0開始DUP開自己個website 再SET位俾人地都可以經你個網整佢自己既WEBSITE

你做到呢樣野仲搵咩工
開個service收人錢唔好?

pm team有咩搞
做緊sa日日鳩hea好撚悶

sales拋隻job黎之後要開會, 整document, 畫network diagram
不過人工一定唔夠SA高
利申: 好後悔無由ap做起, 13年同期畢業搵到25k以上果班都係ap做起

做到咁上下跳出去做pm

的確有唔少呢d人
但跳出去都要係做大公司 (有唔少manager跳出去再返入黎就升做vp)

岩岩係google search 左老電既it部既資料,知道左固中內幕,真係好難頂下

不過人工一定唔夠SA高

做到咁上下跳出去做pm

的確有唔少呢d人

岩岩係google search 左老電既it部既資料,知道左固中內幕,真係好難頂下

冇架 度度都係屎 等爆姐

做到咁上下跳出去做pm

的確有唔少呢d人

都係自己上網搵工算,我見大部份工都要既良好c# and sql skill 咁岩呢2樣都係自己強項

老電出名閪

老電 係FG必經之路

福利至少 有醫保,12日annual ,買電話,演唱會有折頭 人工就唔會高年年加幾舊 入去做P應該要收call 捱1,2走差唔多

老電著數
醫療卡 (有普通科及所有專科除精神科), 一入職就有, 其他公司好多要3個月先有
平價csl + 網上行plan.
唔駛供mpf, 可以選電盈公積金每月幫你供8% (但權益要5年先有100%,做1年都有10定20%權益辭職就即刻有得拎唔駛等65)
14日annual (樓上話12可能職位唔同)
fresh grad做過trainee幾年後人工一定跑贏你大部份同學 (好多人都捱唔到2年trainee program的, 但experience照count)
幫香港首富個仔打過工

做到咁上下跳出去做pm

的確有唔少呢d人

都係自己上網搵工算,我見大部份工都要良好c# and sql skill 咁岩呢2樣都係自己強項

想轉做p但係個讀既野同做既野都唔太接近一個p
想做個profolio證明我有能力做p但係又冇idea
有冇咩網可以提供idea俾我練習下

做到咁上下跳出去做pm

的確有唔少呢d人

都係自己上網搵工算,我見大部份工都要求良好c# and sql skill 咁岩呢2樣都係自己強項

希望到時你個位真係用得著C# / sql啦
我in果時話要識program 入到去得D爛鬼system要睇
program野完全用唔著

做到咁上下跳出去做pm

的確有唔少呢d人

都係自己上網搵工算,我見大部份工都要求良好c# and sql skill 咁岩呢2樣都係自己強項

我in果時話要識program 入到去得D爛鬼system要睇

咁唏噓,咁巴打返到去主要做咩?

的確有唔少呢d人

咁唏噓,咁巴打返到去主要做咩?

C#加sql 好似一般in house 玩crm 果堆
玩下report 比d marketing 咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞