it 界討論區:你咪又係一隻it 狗(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我讀緊coding bootcamp 就畢業
識js Ruby on Rails PostgreSQL python咁
叫咩價位好
同埋應該繼續學邊隻language好

可唔可以講下咩coding bootcamp

名就唔講啦
驚俾人起底
我果個畢業之前唔收錢既

coding bootcamp係咪即係上十幾個鐘堂個D

Full time 上幾個月堂咁

呢個package係香港好似唔易搵工

js似係比較易搵,跟住到python = ruby
我反而好奇幾個月學4種language會學到幾深入
科學園係咪多數出手都會低

唔一定
低應該唔會低,但高極有限

科學園,數碼港 多startup, 也有背後有集團資金support的公司 但有d真係好低 當然係恰你唔識野喇 比著係依個Post的人見到個價會屌出聲

小弟本身做左年幾兩年network 人
3大computer engine出身,但無做過咩大project 無freelance 過
如果想跳番去做曲九應該叫咩價位好,
淨係寫過d 濕鳩棋game同埋係網上抄抄貼貼人地d template去整d 鳩網頁
以前用java寫d濕鳩棋game,同埋如果要跳去做曲九點先可以show 得有誠意d?而家即刻開始寫番d java game 之類去加印象分?

點先可以做兩年無做大project?
3大computer engine出身,但無做過咩大project 無freelance 過
淨係寫過d 濕鳩棋game同埋係網上抄抄貼貼人地d template去整d 鳩網頁
以前用java寫d濕鳩棋game,同埋如果要跳去做曲九點先可以show 得有誠意d?而家即刻開始寫番d java game 之類去加印象分?

我指無做過寫program 嘅大project 呀
network 上之前做noc都有keep住寫d health check script 同埋一d operation 上嘅automation script 但呢d 都唔係d咩 object oriented 野

network既咩先
如果做noc嗰啲咪會冇
識js Ruby on Rails PostgreSQL python咁
叫咩價位好

名就唔講啦
驚俾人起底
我果個畢業之前唔收錢既

coding bootcamp係咪即係上十幾個鐘堂個D

Full time 上幾個月堂咁

呢個package係香港好似唔易搵工

js似係比較易搵,跟住到python = ruby
我反而好奇幾個月學4種language會學到幾深入

Accelerate 啦,之後收返15%人工wor,起碼叫20k最少

我指無做過寫program 嘅大project 呀
network 上之前做noc都有keep住寫d health check script 同埋一d operation 上嘅automation script 但呢d 都唔係d咩 object oriented 野

咁你可能要由fg價開始, 同埋講你自己識network野, 同時做多個role

network既咩先
如果做noc嗰啲咪會冇

noc都可以做到好deep
幾個月學一套lang都未必夠啦
如果你係新手既話
好似話學第N套lang既時間係第n-1套LANG既一半
如果你係新手既話

而家除非要用d我唔熟嘅paradigm, 比如d advanced fp果類,
如果唔係只要望住d syntax就識抄到要做嘅野出黎

network既咩先
如果做noc嗰啲咪會冇

我同學3年前由電子廠轉去做inhouse programmer,人工17K,之後轉左兩次工去左外資公司,計埋bonus一個月平均30K。

network既咩先
如果做noc嗰啲咪會冇

我同學3年前由電子廠轉去做inhouse programmer,人工17K,之後轉左兩次工去左外資公司,計埋bonus一個月平均30K。

佢覺得無前途裸辭去搵工,好徬徨失業左成2個幾月先搵到工。
我宜家都好似佢咁裸辭去搵工,已經失業左一個月,平均一星期見兩次工,果種無助感真係好大壓力。
如果你係新手既話

而家除非要用d我唔熟嘅paradigm, 比如d advanced fp果類,

因為你出左黎做野麻
學得多就每套都差唔多
但岩岩學個陣真係食得屎
如果你係新手既話

因為你出左黎做野麻
學得多就每套都差唔多
但岩岩學個陣真係食得屎

我覺得唔關返工事,而係要認真master左一兩隻lang先,跟住學乜都得心應手
樓主幾個月學幾隻,RoR即係仲可能掂埋javascript
我覺得一係就玩ror+少少js,一係認真學python
唔清楚d bootcamp係諗住開班收錢定真係想培養人才
聽日又返工
科學園係咪多數出手都會低

唔一定
低應該唔會低,但高極有限

科學園,數碼港 多startup, 也有背後有集團資金support的公司 但有d真係好低 當然係恰你唔識野喇 比著係依個Post的人見到個價會屌出聲

數碼港有間公司大半年前開我14k 5天半p仔
仲要放閒日
屌左出聲
叫咩價位好

名就唔講啦
驚俾人起底
我果個畢業之前唔收錢既

咁好

係咪好似general assembly 哥d咁?
叫咩價位好

名就唔講啦
驚俾人起底
我果個畢業之前唔收錢既

咁好

係咪好似general assembly 哥d咁?

其實9成都俾hr filter走先
香港通常要有hd先
岩岩寫緊份cv ive仔cgpa 3.5左右 叫價幾多先岩?
又變番搵工台
我屌撚晒班垃圾管理層老母

我屌你老母 請人睇邊個開價低 衰撚過start up, in過start up都會睇重個人能力,尊重你能力,正一垃圾公司,浪費我時間in

點解?因為佢乜都唔識囉 以為係fg就一定識寫code, 所有fg睇齊 佢親口講既 我比埋例子都唔撚信wor 自我中心到呢

香港IT都痴撚線,理撚得你識幾多野,有幾勁 人工又比其他地方低

邊做邊考政府工算 反正香港做乜programmer都係垃圾

我屌你老母 請人睇邊個開價低 衰撚過start up, in過start up都會睇重個人能力,尊重你能力,正一垃圾公司,浪費我時間in

點解?因為佢乜都唔識囉 以為係fg就一定識寫code, 所有fg睇齊 佢親口講既 我比埋例子都唔撚信wor 自我中心到呢

香港IT都痴撚線,理撚得你識幾多野,有幾勁 人工又比其他地方低

師兄發生咩事

師兄發生咩事

師兄發生咩事

有班離地既管理層, 間公司都唔好做啦

有管理層的startup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞