it 界討論區:你咪又係一隻it 狗(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

?$

無做爛市

?$

無做爛市

咪話有offer
11k過一過冷河就17k
算你啦

?$

無做爛市

咪話有offer

直接講

?$

無做爛市

AGENT話我應該叫13K

agent你都好信
我讀緊pt degree都有16.5k
玩下手見間公司出手低未呃D FG去做囉

你同佢講,我應該唔比生意你做,過主啦,8婆

btw 巴打 ugard 定hd, 搵啲咩工

17u grad 搵P仔做 叫17K俾人話我高

17k 係合理價格黎,放心,站硬就得

間公司垃圾啫
我舊年搵左幾份,全部叫over 20k
冇一間話我開得高,最多只會話budget唔夠出唔到咁多,最多俾到XXk
正常公司都唔會評論人地開得太高,會有種係度踩人係垃圾唔值錢既感覺

[
講果個agent 黎

幾時變到agent 都幫公司壓價[/quote]
仆街不嬲係咁條友仲好高談闊論話你依個價難叫,又經驗少,又(泄)低d拿經驗... 間agent公司仲不時叫我update CV我彩你都on9 我自己搵又搵到

?$

無做爛市

?$

無做爛市

你同佢講,我應該唔比生意你做,過主啦,8婆

btw 巴打 ugard 定hd, 搵啲咩工

17u grad 搵P仔做 叫17K俾人話我高

17k 係合理價格黎,放心,站硬就得

間公司垃圾啫
我舊年搵左幾份,全部叫over 20k
冇一間話我開得高,最多只會話budget唔夠出唔到咁多,最多俾到XXk
正常公司都唔會評論人地開得太高,會有種係度踩人係垃圾唔值錢既感覺

[
講果個agent 黎

幾時變到agent 都幫公司壓價

仆街不嬲係咁條友仲好高談闊論話你依個價難叫,又經驗少,又(泄)低d拿經驗... 間agent公司仲不時叫我update CV我彩你都on9 我自己搵又搵到

其實個agent賺就係賺一舊定額,唔關你叫價事,舉例p就5000,ap就8000咁,你做夠3個月,佢收到一半錢,做夠半年,就收足,壓你價佢唔會賺多啲,不過叫賤價,你愈快被人請的機會愈高,應該係

唔一定,視乎個agent點同間公司計錢

?$

無做爛市

咁你記得同你老細講你加左幾十個%
但係新工想你幾時返, 而家有offer咁你仲去唔去旅行

我頂呀

我地好似好易入行咁

係幾易嫁,又唔洗攞牌

sorry我講錯野 我意思係 有無position岩我, 可以refer下比我apply 申利:sql基本野都識, inner join, 個d都學埋 香港搵野做應該學咩野language/skills

On9 ,你最值錢係你的mathematic knowledge/ intuition ,你揾it工只會龍游淺水遭蝦戲

可能佢maths讀唔黎先搵IT工?

Mathematic knowledg的IT 在香港又真係太淺水...

我math唔差, 但science你唔係最top係香港無出息。。。 自己對寫code又有興趣所以想試下搵IT

你識果堆野 應該唔會搵到
除非你11,2K都做

?$

無做爛市

依家d年輕人太急進 應該拿多d經驗先

無做爛市

?$

無做爛市

?$

無做爛市

係既,應該做多兩三年先走,我太急進啦

?$

無做爛市

SL扣AL係咪告得

SL扣AL係咪告得

唔係
法例只係講明連續請超過4日SL 可以拎80%人工
平時請一兩日有錢只係公司福利
一年exp一轉工加5.4%叻仔
不過頭1年應該叫13,14k

如果第一年收13,14
你宜家應該20k
多1,2k其實對搭車食飯差好遠

如果第一年收13,14
你宜家應該20k

返科學園, 去中大食頹飯 $2x
一個月返~22日, $500蚊都唔駛

如果第一年收13,14
你宜家應該20k

高手

如果第一年收13,14
你宜家應該20k

你有咁耐lunch time行過去先講啦

如果第一年收13,14
你宜家應該20k

agger

如果第一年收13,14
你宜家應該20k

agger

聽聞科學園果邊好多公司lunch time都兩個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞