it 界討論區:你咪又係一隻it 狗(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
早前我去一間係尖沙咀,叫"Cyber Universal Company Limited. 新意環球有限公司"見programmer
問起我點解想離開上一間公司
我同佢講因為上一間公司成日開OT,令我好難半工讀到
佢竟然好串咁話:
我地間公司成日都做到8,9點架啦!!好多時星期六、日都要OT返工!!
你想準時放工去讀書?去做保安啦你!!
保安咪準時放工收工後乜都唔洗理囉!!
你走得架啦!!
轉行做保安啦!!
果刻火到拍枱起身走

你地日日開OT=好威同正常?
係你地管理同能力問題吓?
垃圾港資扮大牌!!
見佢地日日登jobsdb,繼續登多幾年jobsdb啦!!
lm
見工遭壓價$4000 IT男:慘過做看更

【晴報專訊】面試如戰場,考智慧又考EQ。一名港男見工被壓價四千元,自言「幾乎低過看更」。亦有應徵者稱因履新前想去旅遊,疑令面試「泡湯」。有就業輔導社工說,即使僱主開價不適合,也毋須失禮譏諷對方。人力顧問亦指拗價錢易令機會告吹。

這位男生稱應徵IT支援職位,面試時經理多次問他可否將「expected salary」減價三千至四千元。他起初笑着回應若減三千元,人工比現職還要低,但該經理卻一再追問他可否「減薪」,事主最後氣憤回應:「如果再減多一千,減夠五千,仲低過呢幢商廈嘅保安」!

另有應徵者分享說,見工時被問何時可履新。他回答要待月中去完旅行才可上班,面試官即皺眉,過了數日仍未有回音。他不禁懷疑:「我係咪講錯呀?如果見工嗰陣,話之後會去旅行,會唔會唔係咁好?」

部分人搵工期望不實際

救世軍教育及就業服務高級主任羅偉業指,面對僱主壓價,應徵者應保持冷靜。如像上述事主般回應,「只反映無禮貌及欠修養。別人說兩句激一激你,你就說人工低如保安,明顯是EQ低及無口德。」

他續指,部分青年搵工期望不切實際。「例如招聘廣告開價一萬至一萬一千,應徵者明知無經驗,仍夠膽開價一萬二千元」。亦有人明知連鎖咖啡店需輪班工作,甚至要返通宵更,仍有人「博大霧」,獲聘後才提出要返固定更,或臨上班前「甩底」,令僱主失預算。

何時履新雙方可討論

羅坦言,部分人無充足準備便去面試,將失敗歸咎於其他原因,例如說「僱主奄尖」、「我不夠別人靚」或「我是否問錯嘢」,卻無檢視個人是否能力可逮、經驗及面試準備不足。如上述青年若早已安排旅行,可計算能履新日子才發出求職信。「就算未能即時履新,亦可坦白相告,避免出爾反爾,破壞雙方互信。」

專做金融業獵頭工作的Cornerstone Global Partners,其企業及投資銀行部總監郭智峰指,曾有應徵者完成三輪面試,至最後一關才說要去半個月旅行,最後人事部擱置面試,期間找了另一位候選人。

他認為何時履新可商榷,只要預早通知及雙方同意便可。但他指「拗價錢」反易會令機會告吹,僱主或有感應徵者計較,求職者亦不滿僱主吝嗇,雙方未合作已傷感情。
ugrad p 仔 price list :
u gard 白紙: 16~18k, 唔好縮,唔好自卑,呢個價ou, 珠海都係咁call 嫁喇
u grad 有煙腸,有相關pt, freelance exp, : 19 ~21k , 叫到幾多睇你牙力同經驗。

* 白紙解有接受過it related degree 教學,有oop concept , 並基本理解2, 3 種language (用過下都計),識少少sql, db knowledge

// 可能有錯,歡迎任何人仕修正

subDegree 價位, 都係果句任你改:
乜都唔識 + HD - 14k - 15k
識少少 + HD - 16k-18k
留名 話時話我見置頂Post間垃圾公司在jobsdb請緊人
屎媽通是咪西工 個feel伏伏
有冇巴打做過
Support狗,ba狗分左出去自己開post,呢到係唔得返曲狗

有冇cs狗
想問Flex xxxxxxx 公司伏唔伏???

月經

月經

有無例子
有冇巴打做過

有offer reject左
有冇巴打做過

垃圾公司 垃圾系統
有冇人in 過virtual gxxxxxx techxxxx
想多d jos macroview microware pccw
岩唔岩fg入去做 入面工作咩環境
想多d jos macroview microware pccw

唔怕做死想學大公司制度又想要大公司名就入JOS
Pccw同JOS比,JOS會好d

唔怕做死想學大公司制度又想要大公司名就入JOS
Pccw同JOS比,JOS會好d

marcroview 出名人工低, 舊年請network 14k 都無。 不過好似話入過去浸一浸,出返黎好易搵工。btw 佢network 個manager 好黑人增,唔係人人頂得順
利申 in 過一次,覺得浪費自己兩日時間
有冇巴打做過

垃圾公司 垃圾系統

我in過之中 冇間覺得唔垃圾
香港大部分系統勁落後,我聽完自己都嚇親 銀行都有大堆過期vb野 見到人做都心up,都唔明咩事
有冇巴打做過

垃圾公司 垃圾系統

香港大部分系統勁落後,我聽完自己都嚇親 銀行都有大堆過期vb野 見到人做都心up,都唔明咩事

大把啦
vb6 都見過
呢排有冇公司請intern
早晨

做政府好過啦9k6

做政府好過啦9k6

接job做都好似唔止
有冇巴打做過

垃圾公司 垃圾系統

算啦 做邊到都係做狗姐
咁乜都唔識+有degree但唔係it科 有幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞