it 界討論區:你咪又係一隻it 狗(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

agger
雖然有D時候langauge係會影響design
btw,係愛啊哈利,我對java有愛
js其實我真係唔太鍾意,但吹唔脹佢係powerful

最近係it 狗gp 有人講起我之知js 係prototype base oop, 第唔得用果陣硬係有啲位督眼督鼻

利申 未學過javascript, 學校教node.js 果陣都係用直覺寫

佢只係用prototype simulate OOP
但始終唔係OOP
個人黎講接受唔到

你接唔接受到 js個class
我咁睇, 佢transpile做咩樣唔重要,
最緊要係你寫果時嘅semantics
雖然佢最終都會變番prototype,
但你寫果一刻真係可以當佢係OOP

雖然已經唔知點解要係js寫OO
我寫開react, 已經轉哂做stateless render function

接受唔到
佢既syntax係冇問題,但個構造真係唔掂
佢個classless正正就係js乞我憎既代表作
我鍾意寫program好strict咁define晒所有野
OOP個結構真係好靚
而js只係夾硬做到OOP既functionality,但就冇左OOP個靈魂
佢既flexbility取代唔到我對java既愛

利申:兩者都用緊

咁你應該都接受唔到其他transpile to js既language?
純粹問下

我覺得JS萬能好正 勁自由

個自由係有代價咁換返黎
我覺得可能同第一隻學既language有關
習慣左自由會返唔到轉頭
習慣左嚴謹又嫌佢太自由
今年OU grad,fyp做過IOS既APP,所以都學左Objective-c一段時間,請問mobile app programmer 難唔難入行?有無話要識d乜?fresh grad做IOS developer 又應該offer幾多?各位巴打覺得寫IOS前境點?

1. fg入行從來唔難,詳情向Andrew查詢
2. 識寫if ,loop就當你識,額外識framework 可以幫你揀工
3. 18K
4. 寫mobile 就五年內都唔愁搵食,但長遠要擴闊少少基礎,例如轉偏Frontend / Backend

補充個
想做ios developer就學swift
雖然唔少公司個舊app重係用緊objectiveC
但遲早總要轉,挨唔得幾耐
識objevtiveC既ios app會係優勢,但swift先係必要
有冇巴打推薦c#進修既網站
今年OU grad,fyp做過IOS既APP,所以都學左Objective-c一段時間,請問mobile app programmer 難唔難入行?有無話要識d乜?fresh grad做IOS developer 又應該offer幾多?各位巴打覺得寫IOS前境點?

1. fg入行從來唔難,詳情向Andrew查詢
2. 識寫if ,loop就當你識,額外識framework 可以幫你揀工
3. 18K
4. 寫mobile 就五年內都唔愁搵食,但長遠要擴闊少少基礎,例如轉偏Frontend / Backend

補充個
想做ios developer就學swift
雖然唔少公司個舊app重係用緊objectiveC
但遲早總要轉,挨唔得幾耐
識objevtiveC既ios app會係優勢,但swift先係必要

識寫mobile apps好多人interview 會問,其實寫得apps都預左應該要識埋 其他web Programming, framework 冇理由剩係寫Native
早晨
寫app不了太煩

搞笑咩大哥 邊個敢唔見你呀

可能我真係好撚廢
btw大家覺得node.js 好D定JAVA 好D

我兩個都鍾意
但依度大把人會話兩個都唔好

想學Backend 但唔知邊個開波
js 同JAVA我都係識DD

js追潮流追到傻

backend睇你係想學用framework定練backend design,
我覺得後者抱住個唔一定要用某隻lang嘅心態會比較好

agger

最近係it 狗gp 有人講起我之知js 係prototype base oop, 第唔得用果陣硬係有啲位督眼督鼻

利申 未學過javascript, 學校教node.js 果陣都係用直覺寫

但始終唔係OOP
個人黎講接受唔到

我寫開react, 已經轉哂做stateless render function

接受唔到
OOP個結構真係好靚
而js只係夾硬做到OOP既functionality,但就冇左OOP個靈魂

咁你應該都接受唔到其他transpile to js既language?
純粹問下

未至於話接受唔到既,但真係唔多鍾意

我覺得啦
除非你要質疑佢gen出黎嘅js code,
咁有d位我都真係冇眼睇,
但寫緊一隻language, focus係隻lang本身就ok
至於佢最後係咩樣其實唔重要

我都仲未明點解babel import人地個default export
每次用果個import都要 x['default'].foo()
搞到transpile出黎d code有幾十萬個 ['default']
又浪費空間又要成日lookup個object
咁耐都未有人改, 但係我又冇心機鑽研

agger

但始終唔係OOP
個人黎講接受唔到

接受唔到
OOP個結構真係好靚

純粹問下

我覺得JS萬能好正 勁自由

個自由係有代價咁換返黎
我覺得可能同第一隻學既language有關
習慣左自由會返唔到轉頭
習慣左嚴謹又嫌佢太自由

我又寫過好自由又寫過好嚴謹嘅lang,
我都唔知個中間位係邊度

static typed有auto complete嘅優勢,
寫起上黎好爽手又唔洗成日查doc𥄫清楚d param

如果係js呢d, 就做唔到咁準嘅completion
雖然js都有closure呀, typescript果類野,
但係community寫嘅type definition有時唔啱,
可能佢真係錯又或者version唔夾就仲加躁
個Post終於唔係講搵工

搵到嘅已經搵到, 搵唔到嘅唔洗再搵

日日俾人追殺
手就得一對,點快都趕唔哂

屌你我未搵到架
快D多謝我開左個TOPIC
但已經唔知你地講緊咩

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

加油啦
反而你地講搵工我冇乜idea

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

冇咩只係討論下 JS&Java 寫法結構問題...
有冇人記得深圳無雙

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

兩樣野其實大纜都扯唔埋喎

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

http://www.jsweet.org/

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

係呢個周街都係transpiler嘅年代千祈唔好亂講野

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

冇咁岩有人問 Java 同 node.js 行邊個方向好 咪研究下 係架2舊野黎

屌你我未搵到架
但已經唔知你地講緊咩

係呢個周街都係transpiler嘅年代千祈唔好亂講野

有無人比到offer我?
math grad no work exp, 識R, C++, 學緊python, SQL
呢d
math grad no work exp, 識R, C++, 學緊python, SQL
呢d

R , C++香港少公司用 常用SQL又學緊 係難搞d...
戴頭盔先9 up
呢d

R , C++香港少公司用 常用SQL又學緊 係難搞d...
戴頭盔先9 up

隔離post phy撚畢業出黎做deep learning,學下人
呢d

in都唔in直接想要offer
呢d

戴頭盔先9 up

sql識select insert update delete, group by就夠
深過呢d嘅野我果時都係邊做邊學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞