[多謝拿姆,多謝沙比] 德甲討論區5

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
想祖拎冠
拿姆沙比歐聯謝幕 再見老「仁」

2017年04月20日03:00

【星島日報報道】拜仁慕尼黑周二歐聯八強次回合末段十人應戰,仍然作客勝皇家馬德里2:1,總比數追和3:3,惟加時被連入三球,包括兩球疑越位在先的爭議士哥,合計負3:6黯然出局。同時,季後掛靴的老臣子拿姆及沙比阿朗素也告別叱咤十多年的歐洲球會頂級舞台,見證拜仁一二至一三球季三冠王一代步下神壇。

首回合落後1:2的拜仁法定時間作客2:1打敗「銀河艦隊」,總比數打和3:3,惟加時捱打連失三球輸2:4,總比數負3:6出局,門將紐亞也因左腳骨折提早收咧。球證卡沙爾八十四分鐘驅逐維達爾出場,以及加時兩個疑越位在先的入球判決無疑具爭議,同時也間接送季後掛靴的拜仁隊長拿姆及中場沙比阿朗素在歐聯的最後一程,兩人賽後擁抱也教人惋惜。

歷來只有二十九名球員歐聯上陣過百次,當中僅六人還未退役,拿姆及沙比阿朗素正是其二。後者〇五及一四年為利物浦及皇馬兩度捧走大耳朵盃,三十三歲才轉投拜仁仍穩佔正選,雖然今仗因體力不足七十五分鐘被換出,但仍獲舊東家球迷起立歡送,他無憾道:「感謝球迷,再見了。」

拿姆則較傷感:「我們踢得很好仍差一點點,對我和球隊都是傷心的一戰。」此子四年前在希歷基斯麾下是拜仁三冠王主力,球隊對上五季皆能躋身歐聯四強,今屆成績倒退,彷彿正是今仗正選包括三十三及三十四歲的洛賓和列貝利,平均年齡高達隊史紀錄的三十歲一百一十六日後遺症,而隨着拿姆即將掛靴,希歷基斯一代可謂來到終結之時。

軒帥
三冠時代已落幕
列貝利34了
下季應該都會掛靴
洛賓反而好似唔會老咁
問下德撚們
而家想邊隊拎歐冠?
我自己想祖記/馬體會
祖記有基滴奶
馬體今年都冇就之後都好難有

我想保方拎

邊隊都ok只要唔係蝗馬

Yes

Ching你唔係開左好多posts撐蝗 踩拜仁咩
我想祖保方拎
基沙文去暴之後大把世界
多謝來屎
問下德撚們
而家想邊隊拎歐冠?
我自己想祖記/馬體會
祖記有基滴奶

我想保方拎

邊隊都ok只要唔係蝗馬

Yes

燈神泥ching丫嘛
問下德撚們
而家想邊隊拎歐冠?
我自己想祖記/馬體會
祖記有基滴奶

我想保方拎

邊隊都ok只要唔係蝗馬

Yes

佢真皇迷
問下德撚們
而家想邊隊拎歐冠?
我自己想祖記/馬體會
祖記有基滴奶

我想保方拎

邊隊都ok只要唔係蝗馬

Yes

馬體/摩記
賤種一定唔撐
蛆狗都唔會撐

撐蛆都只因保方
唔計保方 就想費托拎

因為呢球所以撐唔落 本身都想保方拎

黑乜鬼暗
你不給話今年拜狗唔爭氣 歐聯歐霸近幾季多仔都係入4強1-2次,歐霸4強都唔多德國隊
係差拜狗姐

德甲呢2年都係3隊有16強 2隊入到8強 跟住拜仁入4強咁架啦
前4-5年會好d既 有04 幫手拖 而家就真係不值一提

記得04差啲踢皇馬出局
個時識sane

04踢歐戰真係好好多 10定11入4強
前2定3定4年作客打皇馬僅僅出局 好似輸一粒 定係輸粒作客
好想不來梅 04 呢D歐戰常客幫手打歐戰 而家個幾隊打歐戰真係好失望

加柏次次都抽硬野
不過對弱啲個啲都會失分

加柏好似連續2年都係疤同鏝 舊年仲慘 加多隊西維爾
不過今年唔知加柏爭唔爭到R聯位呢 btw不來梅都係同加柏同分

近年
04>狼堡>加柏>利華
狼堡都贏過賤種2-0

利雲同加柏差唔多姐
反而狼堡真係唔差

加柏非戰之罪啦有時,上年死亡組出唔到線正常
反而利華連莫耶子都炒到5-0
12年被小花羞辱
好似去到上季定前季先第一次係改制後嘅淘汰賽入波

記得04差啲踢皇馬出局
個時識sane

04踢歐戰真係好好多 10定11入4強
前2定3定4年作客打皇馬僅僅出局 好似輸一粒 定係輸粒作客
好想不來梅 04 呢D歐戰常客幫手打歐戰 而家個幾隊打歐戰真係好失望

加柏次次都抽硬野
不過對弱啲個啲都會失分

加柏好似連續2年都係疤同鏝 舊年仲慘 加多隊西維爾
不過今年唔知加柏爭唔爭到R聯位呢 btw不來梅都係同加柏同分

近年
04>狼堡>加柏>利華
狼堡都贏過賤種2-0

利雲同加柏差唔多姐
反而狼堡真係唔差

加柏非戰之罪啦有時,上年死亡組出唔到線正常
反而利華連莫耶子都炒到5-0
12年被小花羞辱
好似去到上季定前季先第一次係改制後嘅淘汰賽入波

又真係幾廢..
真心唔知改制後咁耐先入到波
德甲之恥係廢 但係起碼入到16強
列貝利34了
下季應該都會掛靴
洛賓反而好似唔會老咁

今年趕唔切睇隊短
下年要去睇國王
問下德撚們
而家想邊隊拎歐冠?
我自己想祖記/馬體會
祖記有基滴奶

我想保方拎

邊隊都ok只要唔係蝗馬

Yes

佢真皇迷

有5會?
問下德撚們
而家想邊隊拎歐冠?
我自己想祖記/馬體會
祖記有基滴奶

我想保方拎

邊隊都ok只要唔係蝗馬

Yes

今次真心嬲 唔好再講蝗
哥帥帶,入四強
76帶,入八強

哥帥
德甲之恥係廢 但係起碼入到16強

輸比下體個次好唔抵
哥帥帶,入四強
76帶,入八強

哥帥

哥帥手下梅拿, 哥斯達, 高文, 基米希個個都好勁
76手下好撚廢
哥帥>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>76
歐聯除咗皇馬之外邊隊贏我都ok
可令人擔心次世代拜仁發展

2r 如果無人接手 進攻真係非常單薄

有咩翼係夏天轉會j 得過
有消息指熱刺將於今夏出價30m買道格拉斯哥斯達
有消息指熱刺將於今夏出價30m買道格拉斯哥斯達

🤔son lamela sissoko >>>>>>>>>>>>>>costa
我多俾tt搞到變左垃圾
我多俾tt搞到變左垃圾

而家好似前中後三個世界級俾人拆走之後TT 覺得自己可以通過撚戰術黎補救點知愈撚愈衰
我多俾tt搞到變左垃圾

而家好似前中後三個世界級俾人拆走之後TT 覺得自己可以通過撚戰術黎補救點知愈撚愈衰

買走隊長,國腳前鋒,一定唔關事!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞