話黑人智商低、犯罪率高點解係歧視?

317 回覆
709 Like 150 Dislike
犯罪率高可以有好多原因
而家就係講緊其中一個係popo對住黑人白人嘅執法標準唔一樣
好似香港d藍絲黃絲係街貼文宣咁
第一 correlation =/= causation
第二 談論(量化)智商本來就on99
智商 =/= 能力 =/= 人格 =/= 對錯
仲未講IQ test 有冇用嘅問題
Its because they are disadvantaged from the beginning of the life. Their school is underfunded, resources are deprived, and have a poor start from the childhood/infant.
And throughout their life, it is a systemic of racism against the black.
唔係架
果啲stat偽科學嚟, 無計到後天因素
有做過研究如果黑人係白人社區長大
受一樣嘅教育, 其實智商同犯罪同白人無分別

歧視後天因素嘅話就會忽略咗核心問題

不過呢到係連登, 是撚但
因為崩口人忌崩口碗
人地美國就係俾你出聲俾你平反
人地歧視你,點解又唔見asian出嚟抗爭啊,講到尾咪又係懦弱忍氣吞聲
[行動POST]615全民放假悼念日
https://lih.kg/2046213
咁話黑人智商比中國人低 係咪歧視?
Exactly ,忽視晒啲背後因素,日日話黑人窮係因為懶同智商低,同啲收成期廢中話年輕人自己買唔起樓係因為唔努力咪怨個社會一樣,好多連登仔同佢哋最討厭嘅人係無分別
班左膠當道嘛
近年荷里活片黑人做主角我就唔睇
改皮啦Nigga
連登仔真係讀下書先出黎拋書包好無?
一個學術報告都無
shame on you
歧視其他人仲大大聲講出黎
記得有年UE reading篇文係話,女人shopping用嘅時間會多過男人,又容易喺街蕩失路,係因為女人天生係認路、coordination嘅能力差啲,男人古時要負責出門打獵所以就認路叻啲
呢個post啲人全部藍絲心態
同覺得後生就係唔捱得一撚樣
完全冇諗過自己係負碌食正條水
建議對種族差異有疑嘅人睇吓diamond本guns germs and steel
睇完就會明點解你可以咁負碌涼住冷氣上連登笑鳩其他種族
智商的確好有爭議性
現存大部份針對黑人智商比較低嘅論調都係IQ test同一個叫bell curve 嘅理論
然而IQ Test本身又係一種西方嘅產物,裏面其實避免唔到有潛在嘅價值觀(舉個例對邏輯同pattern嘅重視)變相有其他文化的確蝕底 因為佢哋根本冇受過西方嘅教育亦都未必認同西方嘅思想
亦都有一部份思想家完全否定IQ Test作為衡量智商嘅標準
而bell curve 本身都係一個非常有爭議性嘅理論,甚至作者都有提及外在因素係bell curve不容忽視嘅一環
利申:反Antifa但的確將一啲冇乜客觀判斷出嚟嘅論點講出嚟侮辱人係歧視
口講憎藍絲
自己一樣無腦地歧視其他人
咪係 美人魚係黑人又冇問題
阿拉丁揾白人做實比人話歧視
This is America
Mermaid 而家都係黑人做
咁點解一開始係白人打壓黑人?
而唔係黑人打壓白人?
歷史因素好大關係, 唔好話黑人社區
香港窮人區長大嘅小朋友, 將來個教育水平同犯罪率都會差啲. 全世界都有呢啲問題.

咁你問, 社會有無因為咁歧視窮人呀?
某程度上係有. 有correlation, 但無因果關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞