話黑人智商低、犯罪率高點解係歧視?

317 回覆
709 Like 150 Dislike
以大學入學黎講 當然黑人個分係低D 如果唔係係無必要咁多affirmative action咁去maintain個races嘅ratio, naturally it should do so
但低分佢地個justification係話因為socioeconomic status低 教育資源比白人少 所以收一個低分D嘅黑人係justice
但好老實講 係咪兩個人一樣資源就係一樣讀書成就 就好明顯唔係嘅 但西方左膠係無可能反對「所有人生而平等」呢個最elementary嘅argument 當一個人accept左呢個assumption咁其實係無必要討論落去 都係口同鼻拗
btw唔好嘗試用科學解釋種族問題 無意義 呢個係人性問題
屌你老母個個群埋班gangster ,未夠廿歲就生兩件,跟住又離婚。淨翻個老母自己養大兩個仔,你話唔窮就假啦冇學歷又咁多負擔。呢種情況仲要日日有,是但搵個nba球星都係呢個background
認真答你:
因為矮同皮膚癌係好客觀嘅事實,180mm就係180mm, 智商無咁清晰,個趨勢係唔明顯。然後你用一個趨勢黎judge一個人,比如你話犯低能錯嘅應該係黑人,因為佢哋智商低。好似好合理呢?其實唔係,因為你用咗群體趨勢解釋個體,而個體本身係會有大量extreme case。如果你要比如,就好似你話姚明應該係個矮仔因為黃種人平均身高較低。同一句話你可以套落任何一個黃種人都好似合理,但其實起碼五份一時間你係錯咗。群體趨勢只可以用作錨點,當你唔根據當下條件修正就直接作出結論/判斷時你好大機會會錯,而企係黑人(個體)角度你不斷咁對佢哋作出錯到7彩嘅judgement最好解釋就係你歧視佢(哋)。
好彩既就打入nba 唔好彩就自細群住成班做gangster 無限輪迴
你試下係公司/大場合話 女人天生比男人體力差,一樣會比人屌到仆街

道理一樣。大愛撚正義上身,唔搵你祭旗點顯出自己叻叻?
因為學術領域比左仔控制晒
左仔淨係講佢地點樣比人歧視
唔會同你講明明大家資源一樣 教育一樣 白人華人就全部讀書 出到黎搵份正經工作 交稅供樓

黑人就逃學 加入幫派 吸毒 打劫 未畢業已經搞大人個肚 然後靠打劫維身 最後就坐監收場
男同女天生就唔同咪學下接受 女人都接受自己體力差過男人所以咪唔做體力勞動 男人知自己發育遲咪遲啲入學或者努力啲讀書囉 咁連登仔嘈咩?
智商後天都可以影響到
唔通睇bollywood戲又嘈話唔係白人做主角咩屌
佢哋真心好撚痴 有時唔係人地歧視佢哋 係佢地急唔切自己歧視自己先
我唔知人地講咩
男女平等 好簡單 一係全部規則絕對平等 一係全部相對平等 就最公平
一時就呢樣 一時就嗰樣 就嘈極都嘈唔完
好似研究講過唔同人種既基因差異上
實際差異係比大眾認知既少
反而文化、教育、成長環境等先引起較多差異
利申睇過人類大歷史等人類學既書
呢個可以反駁你
統計顯示nba球星較多係來自富裕家庭
黑人窮等人家較易成為nba球星係大眾錯誤認知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞